Orbán: megfontolt döntésekre van szükség!

Győr+ Fotó: MTI/Fischer Zoltán
2024.02.23. 08:05

Hosszas egyeztetések után született döntés arról, hogy Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP köztársasági elnöknek és erre a frakció is megadta a zöld lámpát – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szólt arról is, hogy pedofil, vagy ahhoz kapcsolódó bűncselekményekhez kötődő ügyekben nincs pardon.

“Forma szempontjából én tettem javaslatot a frakciónak, mert ezt mondja ki a szabályzatunk, de a valóság ilyen komoly döntések esetében mindig az, hogy hosszas egyeztetések, tárgyalások zajlanak, nem lehet elkapkodni. Ez egy jelentős döntése Magyarországnak” – válaszolt a köztársasági elnök jelöltségével kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy legutolsó körben a Fidesz elnöksége is megtárgyalta a lehetséges jelöltek körét, majd végül Sulyok Tamásra esett a választás. “Magyarország egy erős ország. Lemondott az előző elnök, ami miatt még mindig vérzik az ember szíve, ráadásul egy olyan ügyben, ahol az elnökasszony döntése és az emberek véleménye élesen szembenállt egymással, nos ezek fájdalmas dolgok. De minden bajban van valami reménysugár is. Most, hogy végigvettük, hogy ki lennének méltók erre a küldetésre, szép számmal találtunk magyarokat, ami megerősíti az ember saját országába vetett hitét” – a kormányfő kiemelte, a tapasztalat, a jogi ügyekben való jártasság, a nemzetközi jog ismerete, a politikai intézmények természetrajzának ismerete, és egy szakmai tekintélyt is megadó életút együttese a garancia.

A kegyelmi döntésről Orbán elmondta, az úgy születik, hogy van egy kérvény, melyet áttanulmányoznak, de ezek az ügyek le vannak választva a kormányzatról, az a köztársasági elnök kizárólagos joga. “Egy olyan ügyben mondott az elnökasszony igent, amelyben csak egyetlen helyes döntés születhetett volna, a nem! Vagyis, hogy elutasítja, és ezt mindenki így érezte hazánkban, főleg a jobboldal” – mutatott rá a péntek reggeli találkozón a miniszterelnök, majd hangsúlyozta: emiatt a döntés miatt megbomlott a nemzeti egység!Az elnökasszony egyébként fantasztikus munkát végzett és mindannyian szerettük és szeretjük, de becsületére legyen, hogy beismerte a hibáját és távozott. Utódjának a feladata a többi között, hogy helyre billentse ezt a nemzeti egységet, egyensúlyt, ami úgy kezdődik, hogy pedofil, vagy ahhoz kapcsolódó bűncselekményekhez kötődő ügyekben nincs pardon, vagyis nincs kegyelem!”

Orbán elmondta, hogy teljes körű átvilágítást rendelt el, hiszen egy tisztességes ország vagyunk, ilyen nem fordulhat elő mint amit a kegyelmi ügy a felszínre hozott. A miniszterelnök szeretné látni, hogy hazai gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezésekor megfelelően elvégezték-e az alkalmassági vizsgálatokat. “Rendet kell tenni és rendet is fogunk tenni, személyesen nyomon fogom követni!”

A kormányfő a rádióban úgy fogalmazott: “Mi nem szeretnénk úgy élni, ahogy a brüsszeliek. A magyarok reményeim szerint ki fogják mondani, hogy a gyermekek nevelése kizárólag a szülők dolga, abba kívülről mások, például az LMBTQ-aktivisták nem szólhatnak bele!”

Orbán Viktor elmondta, egy magyar kifejezéssel lehetne leírni azt, ami Brüsszelben uralkodik, ez a „kapuzárási pánik”. Hozzátette, szerinte mivel hamarosan lejár a képviselők mandátuma Brüsszelben, hirtelen szeretnének lerendezni minden kérdést az LMBTQ, a migráció és a háború terén. „Ezt ki kell „bekkelni!” Egyúttal emlékeztetett: Brüsszelben a Soros-terv alapján cselekszenek, amikor azt mondják, hogy migránsgettókat kell létrehozni. 2015-ben egyedül harcoltunk, most már vannak, akik csatlakoztak. Már nem vagyunk egyedül, például a szlovákok és sokan mások bátran beleálltak a migrációs paktumba!” hangsúlyozta a Jó reggelt Magyarország! vendége.

Természetesen az orosz-ukrán háború is szóba került a műsorban. Nincs megoldás a harctéren, mert az oroszokat nem fogja tudni legyőzni Ukrajna, ha a nyugatiak nem vonulnak be az országba. Magyarország szempontjából egy szomszédos ország területén egy világhatalom vív háborút, és emiatt ránk sokkal nagyobb hatást gyakorol ez a küzdelem, mint a franciákra, vagy a németekre. A nyugatiak lába beleszorult ebbe a gödörbe. Az adófizetők egy idő után meg fogják kérdezni, miért kell egy megnyerhetetlen háborút finanszírozni. Nagyon nehéz a politikában beismerni a hibákat, és ezért fontos az európai parlamenti választás, amikor a mostani elit távozhat” – vélekedett a téma kapcsán a miniszterelnök.

Végezetül a svédek NATO-csatlakozásáról azt mondta, hogy egy bizalmi építési folyamat zajlott le a svéd kormányfővel. “A svédeknek meg el kell fogadniuk, hogy Magyarország mást képvisel bizonyos értékrendi kérdésekben. Egyikünk sem akarja megmondani, hogyan éljen a másik. Most katonai szövetséget kötünk” – zárta a beszélgetést a miniszterelnök.