Demográfiai Csúcs

Orbán: „Magyarországon a nők tartják össze a családokat!”

Győr+
2023.09.14. 14:01

„A család a biztonság záloga” a mottója az idei Demográfiai Csúcsnak, mely csütörtökön indult Budapesten. A rendezvényen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök után Orbán Viktor is felszólalt, aki vázolta a hazai családpolitika eredményeit. A többi között elmondta: a tervek között szerepel a program továbbfejlesztése, így például a jövőben szeretnék ha a háromgyermekes édesanyák is szja-mentességet élvezhetnének.

„A következő előadó igazi politikai harcos” – konferálta fel az olasz miniszterelnököt Novák Katalin. A meghívott vendég beszéde kezdetén a kijelentésre úgy reagált: ő is üdvözli Novák Katalint, aki szintén egy igazi harcos, de Orbán Viktort is, aki hosszú ideje jó barátja.

„A demográfia nemcsak egy kérdés, amivel nemzetünk szembesül, hanem ez a nagy kérdés. Bátorságot kell magunkhoz venni, hogy kimondjuk, a jövő előrevetített képe aggasztó. Kérdés, hogy mindezt hogyan kezeljük kulturális szempontból, vagy a média szempontjából. A család képe folyamatosan elhalványult” – mondta Giorgia Meloni.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az olasz kormányfő kérdést fogalmazott meg: “miért van az, hogy mindenki elmondja, hogy gyereket szeretne, mégsem születnek gyerekek.” Szerinte ha ezt a trendet nem sikerül megfordítani, akkor már középtávon elkeserítőek lesznek az előrejelzések. „Magyarországon sikerült visszafordítani az arányokat, és ami nagyon fontos, hogy a nők foglalkoztatási aránya is növekedett. A megfelelő környezet, a kellő családbarát politikák kialakítása lehetőséget teremtenek arra, hogy visszaadjuk a nők szabadságát ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak úgy, hogy mellette lehetőségük van dolgozni és teljes életet élni. A gyermekek erősebbé teszik a nőket a munkában is, a gyermekek nem korlátok!” – hangsúlyozta a miniszterelnök a csúcson.

Olaszországban a folyamat elején járnak, de kijelölték az irányt, növelték a gyermekeket nevelő családok támogatását, akik ahogy Giorgia Meloni fogalmazott, általában törékenyek. „Küzdünk a gyermekszegénység ellen. Segítjük a fiatalokat, hogy otthont tudjanak teremteni, a család-, a magánélet fontosságát, mindennek a szívébe-lelkébe helyeztük. Látjuk, hogy csökken a születések száma, és vannak hangok, akik azt mondják ez nem egy rossz dolog. Ez pedig zavart kelt, ez egyfajta elleneszköz a migrációval szemben” – ismertette Giorgia Meloni. A csúcstalálkozó mottójáról úgy vélekedett, ez egy bátor kijelentés, de bátorságra van szükségünk. „Fontos megosztani azt a tapasztalatot amit Magyarországon látunk, legyen nagyobb fókuszban a téma, hogy lássák, felfogtuk a kulturális és szociális kihívásokat” – zárta beszédét az olasz kormányfő.

Olaszország miniszterelnöke, majd Tanzánia alelnök után Orbán Viktor szólt a résztvevőkhöz. “A világ megváltozott, egy háború árnyékában élünk, de jó dolgok is történtek, például, hogy az olasz jobboldal megnyerte a választásokat. A barátság a két ország között veretes, mindkét ország tudja, hogy nincs tekintély szabadság nélkül, mert abból önkény lesz. És ez a két ország tudja, hogy a család a jövő” – kezdte beszédét a miniszterelnök, majd a bolgár elnököt is köszöntötte. „Csak Bulgáriával együtt lehetünk sikeresek!” – fogalmazott Orbán, de természetesen a többi prominens vendéget is üdvözölte a csúcson.

A miniszterelnök szerint a család és a gyerekek kérdése világszerte megmozgatja az embereket. „Hiába támadják a magyar kormányt a liberális világból, ez csak megkeményít bennünket. Fontos, hogy két év után újra fórumot tartunk, hiszen Európát még mindig egy progresszív, liberális elit vezeti. Azt látom, hogy a fontos kérdések helyett sületlenségekkel, képtelenségekkel van ez az elit elfoglalva” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán hozzátette, az európai polgárokat az érdekli, hogy hogyan tudnak családot teremteni és a családjukat biztonságban tudni. Szerinte azonban jelenleg mégsem ez a legfontosabb kérdés az európai politikában. „A progresszív liberálisok elterjesztették azt a nézetet, hogy az egyén a legfontosabb. Zsarnokságot látnak mindenben ami az egyéni érdekeket szolgálja. Igaz, a családi együttélés korlátot jelent, de nélküle nincs szabadság sem. A szabadsághoz minimum két ember kell, aki egyedül van az nem szabad, hanem magányos” – mutatott rá a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: Európa félelemből cselekszik, úgy véli, demográfiai csúcsot rendezni kötelesség, hisz ez a legfontosabb fórum, ahol a családalapítással és a gyermekvállalás csodájával foglalkoznak. „Magyarországon a demográfiai politika 5 célt tűzött ki. Segítjük az otthonteremtést, a családpolitikát az anyákra alapozzuk, a jog eszközeivel is védeni kívánjuk a családokat. 2010 óta az egy főre jutó családok jövedelme megduplázódott, míg a többgyermekeseké megháromszorozódott. Az otthonteremtési támogatás bevezetése óta minden ötödik család új otthonhoz jutott. Bevezettük a 30 év alatti, és négy gyermekes anyák szja mentességét, a tervek között szerepel, hogy a három gyermekesekre is ki fogjuk ezt terjeszteni. Magyarországon a nők tartják össze a családokat. Fantasztikus az a teljesítmény amit letesznek az asztalra. Ha jövőt akarsz a hazádnak akkor a nőket kell támogatnod! Magyarországon azon gondolkozunk, hogyan fejlesszük tovább a családpolitikát” – ismertette az elért eredményeket a kormányfő.

Végezetül kijelentette, új lendületet kell venni és össze kell állítani a családtámogatás 2.0 programját.