Jó reggelt Magyarország!

Orbán: Magyarország nehéz döntések előtt áll!

Győr+ Miniszterelnöki Sajtóiroda
2022.10.28. 07:35

A szokásoknak megfelelően ezen a pénteken is a Kossuth Rádió reggeli műsorában vendégeskedett Orbán Viktor. A miniszterelnök az EU-csúcson történtekről számolt be elsőként, majd szólt a jelenlegi gázhelyzetről és a többi között arról, hogy a jövőben nőhet az árstoppos termékek köre.

“Mindenki idegesebb volt a szokásosnál, mindenhol nő a feszültség, és ezt a brüsszeli tárgyalóteremben is lehet érezni. A józan ész előbb-utóbb teret nyer. Egy háborúnak úgy lehet véget vetni, ha megegyeznek a felek, ha béketárgyalások kezdődnek. Arra számítok, hogy a tűzszünet, a béketárgyalások melletti közvélemény erősödni fog, Magyarországon, mivel itt józan emberek élnek, eleve ez volt a kiindulópont” – beszélt elsőként az EU-csúcson szerzett tapasztalatairól a miniszterelnök.

Brüsszel és a pénz viszonya kaotikus, amikor mondanak egy számot, hogy az annyi pénzt jelent, arra senki ne vegyen mérget” – állítja Orbán. Úgy véli három nagy kiadás körvonalazódik ha Ukrajnáról van szó. Az egyik a háború költsége, a második tétel az újjáépítés kerete, a harmadik pedig az Ukrajna működéséhez szükséges összeg. “Jelenleg Ukrajna nem képes arra, hogy előállítson annyi pénzt, amennyibe egyébként az ukrán nép élete kerülne, ez havonta 5 milliárd eurót jelent. Erről zajlanak a megbeszélések, hogy hogyan osszuk meg a terheket, illetve, hogy ki, hogyan akar, vagy tud segíteni. Ez hazánkban is kérdés lesz, Magyarország nehéz döntések előtt áll!” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor a reggeli rádióműsorban kiemelte, hogy ha energiáról van szó, akkor két kérdés van, hogy van-e illetve, hogy mennyibe kerül. “Összességében látszik, hogy jóval kevesebb gáz érkezik. Két lehetőség van, fogyasszunk kevesebbet, illetve hozzunk be máshonnan energiát, leginkább gázt. Most fizikai korlátai vannak annak, hogy a kieső mennyiséget máshonnan hozzuk be” – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy egyetlen megoldás van a magas energiaáraknak: egyre több gázt kell beszállítani. Most néhány hónapig van elegendő gáz Európában, de tél vége felé ismételten felfelé fognak menni az árak. Nálunk van elegendő gáz, és az ország gázellátása rendben lesz– emelte ki a kormányfő. Kijelentette, Magyarország el tudja magát látni gázzal, ezért nem látja értelmét, hogy a Nyugattal közösen szerezzen be gázt hazánk. Orbán szerint többféle álláspont van a gázbeszerzés kapcsán. “Mi nem vagyunk a szolidaritás ellen, és bármelyik tagállam kisegítheti gázzal a másik országot, de ez ne legyen kötelező” – tette hozzá.

A szankciók kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az volt a kiindulópont, hogy a döntések rákényszerítik az oroszokat a háború befejezésére, de ez nem történt meg.  A szankciók közben magasabb energiaárhoz vezetnek, és ez felelős az inflációért is. Orbán kiemelte, hogy ha a szankciók eltűnnének, akkor az infláció legalább a mostani felére csökkenne. “A cégek úgy vannak veszélyben, hogy a magas energiaárak miatt leromlik a versenyképességük. Úgy kell segíteni őket, hogy ne legyenek elbocsátások” – fogalmazott a kormányfő.

Végül az árstopos termékekre is kitért a miniszterelnök, hiszen mint mondta a központilag árszabályozott termékek köre a jövőben kibővülhet, de erről jelenleg nagy vita van a kormányon belül. A kamatstopról azt mondta, hogy keserves vita volt a változó hitelek esetében, de most húznak egy határt. “Nem jó dolog, amikor a gazdaságba így be kell avatkozni” – zárta a találkozót Orbán Viktor.