Hirdetés
Jó reggelt Magyarország!

Orbán: lesz gáz Magyarországon, a problémánk az ár!

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Győr+
2022.07.29. 07:34

Az energiaválságról, a rezsicsökkentésről, és a hazánkat is sújtó aszályról is beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy lesz gáz Magyarországon, ám a probléma az árral van.

Hirdetés

“A magyar ember úgy gondolkozik, ha baj van, akkor magára számíthat. Örülök, hogy Brüsszelben próbálnak összeurópai megoldásokat találni, de jobb ha mi elsősorban magunkra számítunk. Úgy is irányítom a kormányt, hogy függetlenül attól, hogy mi történik a fronton és mit találnak ki Brüsszelben, mi találjuk ki, hogy hogyan lehet Magyarország energiaellátása biztosított” – kezdte a reggeli beszélgetést Orbán Viktor pénteken. A miniszterelnök kiemelte, hogy nem volt jó a háborús stratégiája Európának. Az ukránok rengeteg embert és területet veszítenek, így Ukrajna szuverenitását aligha lehet fenntartani a kormányfő szerint. “A második terv az volt, hogy a szankciók megrendítik Oroszországot. A harmadik elgondolás az volt, hogy a háborúra bevezetett szankciók következményeit tudjuk majd kezelni, de ez sem így történt. A negyedik elgondolás az volt, hogy a világ belátja, hogy Oroszország agresszor, de a világ nem velünk van. A stratégia összességében elbukott, ehelyett kell egy újat kitalálni, de ez késik!”

Orbán Viktor szerint ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani Európában.

Hirdetés

A miniszterelnök elárulta, hogy a kezdet kezdetén is mondták, hogy nincsen Európának kapacitása, így arról kellene megállapodni, hogy legyen béketárgyalás, hiszen a szankciók nem vezetnek eredményre. “Hogy sikerül-e vagy sem, azt nem tudjuk, ez egy proxiháború, a nyugat is benne van részben, így csak egy átfogó tárgyalással lehet megoldást találni a problémára, egy orosz-amerikai megállapodástól kell várnunk az eredményeket”.

Orbán Viktor úgy véli, hogy Brüsszel 15 százalékos fogyasztáscsökkentési javaslata a gáz kapcsán einstand. “Akinek van gáza, adnia kell annak, akinek nincs. Ezt einstandnak hívják, nem tudjuk elfogadni.”

A kormányfő azt is kiemelte, hogy Magyarországnak lesz elég gáza. “Nekünk a bajunk az ár, csak a legutolsó 6 napban is iszonyatos kilengéseket mutatott. Szijjártó Péter évek óta építi az alternatív útvonalakat. Az elmúlt években kiépült egy török-szerb útvonal, kötöttünk a horvátokkal is egy megállapodást” – mutatott rá Orbán.

Sok terve van a kormánynak: tüzifa kitermelésére készült program, kazánprogram készül, ám ez a jövő terve. Most a rezsicsökkentést kell megvédeni.

“Okos rendszert építettünk ki, ezt 10 évig tudtuk tartani. Meghatároztuk az árat, amit a családoknak fizetnie kellett. Ezt az árat tartani tudtuk, úgy, hogy az állam kipótolta az árat. Ez 250 milliárd forintba került évente, ez azonban most felugrott 2 ezer milliárdra. Ezt már nem lehet kigazdálkodni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy az átlagfogyasztásig megmarad a rezsicsökkentett ár – vagyis minden család kevesebbet fog fizetni” – mondta a kormányfő, majd hozzátette, hogy ma egy család az áramszámlán 56 ezer forintot, míg a gázszámlán 146 ezer forintot spórol.

A pénteki műsorban elhangzott ugyanakkor az is, hogy a kormány azért alkotta meg a lakossági piaci árat, hogy a szolgáltatók ne tudjanak nyerészkedni a magas árakon.

“Legközelebb döntési helyzetben a magyar gazdaságpolitika októberben lesz” – emelte ki a miniszterelnök a reggeli beszélgetés során.

A kormányfő rámutatott arra is, hogy az amerikaiak még mindig azt hiszik, meg lehet nyerni a háborút, ezért nincs béketárgyalás. Szerinte ezen a novemberi amerikai félidős választás változtathat.

Az aszály és az általa okozott mezőgazdasági károk kapcsán Orbán Viktor felhívta figyelmet, a saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben, sőt még export is lehetséges. “A gazdák kára már más eset: a kárenyhítési alap kimerült. Ezért a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák kárainak enyhítésére. Egy héten belül várható döntés, a gazdák segítséget fognak kapni” – ismertette.

A találkozón még egy aktuális kérdésről is szó esett, kiderült, hogy a kormány további két évvel meghosszabbította a lakásépítések öt százalékra csökkentett áfáját. “A kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával” – emelte ki a kormányfő.

Kapcsolódó témák: #aszály | #gáz | #háború | #rezsicsökkentés |
likeold
a fb oldalunkat