Jó reggelt, Magyarország!

Orbán: “egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet!”

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Győr+
2021.11.26. 07:34

Az oltási akcióhét sikerességéről, a migránsválságról, de az adócsökkentésről is beszélt a Kossuth Rádió reggeli műsorában a miniszterelnök.

A beszélgetés kezdetén az oltási akcióhétről kérdezte a műsorvezető Orbán Viktort, aki elmondta: reménykedett benne, hogy sikeres lesz a felhívás. “Magyarország egy komoly ország, számítottam rá, hogy aki nem oltásellenes, és a lehető legkevesebb ügyintézés árán hozzájuthat az oltáshoz, az kapni fog az alkalmon” – mondta a miniszterelnök, majd elárulta, hogy a siker kapcsán egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet. “Nagyon sokan a harmadik oltást veszik fel, ők vannak a legtöbben, ez döntő jelentőségű.” – fogalmazott.

“Tavaly kiskarácsony volt, idén lehet nagykarácsony is, de csak ha a harmadik oltást felvevők száma megnő. Ha ez így megy tovább akkor erős védettséget tudunk kialakítani. Átlagosan elmondható, hogy a 4.-6. hónapot követően a második oltás hatása gyengülni kezd. A harmadik nem csak meghosszabbítja a védettséget, hanem felerősíti az első és második hatását, vagyis a harmadik oltás életmentő lehet– tette hozzá Orbán Viktor.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szomszédos országokhoz hasonlóan Magyarország is zárni fog-e, a miniszterelnök elmondta, hogy semmit sem zár ki, de szeretné a legrosszabbat elkerülni. “A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás. Emellett természetesen mindenki védekezzen a szokásos módon. Ne kalkuláljunk, hogy mi lesz a forgatókönyv, hanem tegyük azt ami helyes, ami jó, ez pedig a harmadik oltás. – hívta fel a figyelmet Orbán.

Fontos kérdés a témában, a gyermekek oltása is. “Kevés pontos tudásunk van, mindenki nagyon óvatos, hiszen idézőjelben még csak egy 2 éves vírusról van szó. A világ nagy tudósközösségei dolgoznak a háttérben, sokat kísérleteztek, és most jutottunk el oda, hogy egy nagy gyógyszergyártó cég már meri ajánlani a vakcináját annak érdekében, hogy az 5-11 év közötti gyermekeket beoltassuk. December 20-án érkezik az első szállítmány, mintegy 130 ezer darab vakcina, de összesen 2 millió vakcinát szerzett a kormány.” – árulta el a műsorban a miniszterelnök.

A miniszterelnök a járvánnyal összefüggésben elismerte mindazok munkáját, akik erőn felül teljesítenek. Mint mondta, minden az orvosaink és az ápolóink hősiességén múlik. “Soha nem látott orvosbéremelést hajtottunk végre, az ápolók bérét is 70%-al meg tudtunk emelni, és ez még így sem elég. Az eszközeink, az ágyak, a lélegeztetőgépek, a vakcinák és a különféle orvosságok is rendelkezésre állnak, van járványkórházunk is. A közigazgatásban és egészségügyben dolgozók, katonák és rendőrök segítenek abban, hogy ez a rendszer ne omoljon össze” – fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy a tőlünk nyugatra lévő országok kapacitása sokkal kisebb mint a miénk. Szerinte a járvány egy nagy tanulság, ezeket a kapacitásokat a jövőben is életben kell tartani.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A következő téma a migránsválság volt. “Három irányból ér minket egyszerre támadás, ilyen még nem volt. Olaszországból, a lengyel-fehérorosz határtól és a mi igazi nagy bajunk, hogy a balkáni útvonalról is érkezik a nyomás” – ismertette a jelenlegi helyzetet a miniszterelnök. Elmondta: az idei évben több mint 100 ezer migránst állítottak meg a magyar határon. Az illegális határátlépést bünteti a törvény, ezért a kerítés másik oldalára visszakísérik a migránsokat, ezt azonban nem fogadja el az unió. “Azt mondják be kellene fogadnunk őket. A baj nőni fog, mert Afganisztánt minden nap 30-35 ezer ember hagyja el és megindulnak Európa felé a balkáni útvonalon. Az elkövetkező hónapokban nőni fog a nyomás, erre Brüsszelnek is készülnie kell, hogy ne büntesse azt az országot, aki védi Európát és annak határait.” – emelte ki. A miniszterelnök úgy látja, hogy miközben az unió fizikai határvédelemre nem ad pénzt, arra ad ami segíti a bevándorlást. Soros szervezeteinek adnak pénzt, akik védekezni akarnak azt nem támogatják. Brüsszelnek meg kell értenie, hogy tönkreteszi magát. Mi nem akarunk bevándorló ország lenni.” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Jó reggelt, Magyarország! végén a rezsicsökkentés is szóba került. Orbán Viktor úgy véli, ez 2013-ban indított csatája hazánknak. A gáz, az áram világpiaci ára állandóan változik, ami súlyos terhet jelent a családoknak. A kormány azonban azt mondja szorítsák le ezt az árat arra a szintre ami vállalható és állandó.Engem nem a piac, hanem a magyar emberek érdekelnek, és a példa azt mutatja, hogy ez a rendszer működik, erre van 8 év tapasztalatunk” – foglalta össze a miniszterelnök, majd hozzátette: a baloldal minden héten támadja a rezsicsökkentést, és ugyanezt teszi Brüsszel is. A baloldal megemelné a rezsit, míg Brüsszel extra adót akar kivetni a lakásokra és az autókra is.

A rezsicsökkentés után az adózásról szólt a miniszterelnök. “A baloldal és a jobboldal között 30 éve van egy nagy vita. A baloldal abban hisz hogy adót kell emelni, mi pedig abban, hogy csökkenteni. Ez két különböző filozófia. Azt látjuk, ha van adócsökkentés, akkor van munka. A két dolog összefügg. Mi ebben a logikában hiszünk.” – ismertette, majd kifejtette, hogy “míg Magyarországon 2010-ben 73 ezer volt a minimálbér, jövő év elején már 200 ezer forint lesz. 2022-ben jelentős adócsökkentés is várható, 750 milliárd forintot hagy a kormány a vállalkozóknál, cserébe pedig nő az átlagbér.” – zárta a pénteki beszélgetést a miniszterelnök.