Háború Európában

Orbán az EU-csúcsról: sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk!

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Győr+
2022.10.21. 06:48

Javában tart az EU-csúcs, az első nap végén, péntek hajnalban Orbán Viktor közösségi oldalán osztotta meg a legfrissebb fejleményeket. A miniszterelnök bejegyzésében kiemelte: "folytatjuk a tárgyalásokat, de a legfontosabb kérdést, az energia kérdését a mai napon sikeresen lezártuk."

Csütörtök este közösségi oldalán több posztjában is jelezte a kormányfő, hogy megérkezett Brüsszelbe, ahol a háború okozta nehézségek kapcsán ismét nagyon fontos kérdésekben kell dönteniük.

Az EU-csúcs első napja hajnal 2-kor ért véget, ezt követően azonnal közzétette a legfrissebb döntéseket Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint most a bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt hazánk számára, elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások.

Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk. Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. Más szóval a gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását” – írta bejegyzésében Orbán.

A kormányfő egyúttal kiemelte, hogy megegyeztek abban is, hogy ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. “Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon” – emelte ki a miniszterelnök.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Kapcsolódó témák: #Brüsszel | #EU-csúcs | #Európa | #gáz | #háború | #szankció |