Jó reggelt Magyarország!

Orbán: a tűzszünet és a béketárgyalás a legfontosabb!

Győr+ MTI/Fischer Zoltán
2022.11.18. 08:42

A Kossuth Rádió reggeli műsorában számos aktualitásról beszélt a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott, mi békét akarunk, de szerinte nincs jele annak, hogy érdemi orosz-amerikai tárgyalások lennének. A kormányfő úgy véli lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba.

Ezen a pénteken is a rádióban indította napját a miniszterelnök. A beszélgetés kezdetén közölte: ha háború van a szomszédodban, akkor nem érezheted magad biztonságban. “Nemcsak a fizikai, hanem a gazdasági biztonságunk is veszélyben van, ha Európa úgy tekint erre a háborúra, hogy ez az ő háborúja, akkor még nagyobb lesz a veszély” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, hogy szerinte a tűzszünet és a béketárgyalás a legfontosabb. A miniszterelnök szerint azonban nincs jele annak, hogy érdemi orosz-amerikai tárgyalások lennének, ráadásul a szankciós politika egy lépés a háború felé. 

“Folyamatosan erősödtek a szankciós lépések, sőt ma már lassan nekünk kell finanszírozni Ukrajna működését. Lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi a mi álláspontunkat – hangsúlyozta a miniszterelnök. Egyúttal kiemelte, hogy nem jó európai politika a szankciós politika, éppen ezért a magyar érdekeknek megfelelő mentességért küzdünk. “Ezt a politikát folytatni kell, és ezért fontos a nemzeti konzultáció! Nagy csaták árán el fogom érni, hogy a számunkra létfontosságú kérdésben, az atomenergia területén mentességet kapjunk, ha lesz ilyen szankciós csomag. A szankció hatása miatt fizetünk szankciós felárat, nem tudunk érintetlen sziget lenni az EU-ban” – mutatott rá Orbán.

A miniszterelnök a találkozón elmondta, hogy van egy 11 pontos akcióterve a kormánynak, aminek egy része volt a tojás- és burgonyaárstop. Jelenleg egyébként összesen nyolc termékre vonatkozik az árstop. 

A kormányfő rámutatott arra is, hogy szerinte nem szabad a legfontosabb nemzetstratégiai célokat feladni. “Szeretnénk kimaradni ebből az általános európai tendenciából, és hogy jövőre se legyen recesszió.”

Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi az oka a kormányszerkezet változásának. “A választás után, amikor a kormány megalakult, akkor nem voltak még szankciók, de azóta megérkeztek, emiatt a magas energiaárak hosszabb ideig velünk lesznek, és ehhez a kormány szerkezetének is alkalmazkodnia kell” – ismertette. Hozzátette, hogy éppen ezért kényszerültek arra, hogy önálló energiaügyi minisztérium legyen. Ugyanakkor szükséges a hadiipar fejlesztése is, és ezért Palkovics László a hadiipar élére áll. 

A gáz kérdéséről is beszélt Orbán. Úgy látja, az idei tél megoldottnak tekinthető, mert van elegendő energiaforrás ahhoz, hogy több mint fél éven keresztül működjön az ország. “Ha a déli áramlat működik tavasszal, akkor fel tudjuk tölteni a tározóinkat. Mindezek mellett megfizethető árú energiaforrás kell, és ezért növelni kell az itthon előállított energia mennyiségét.”