Orbán: A szétcsúszás felé halad az EU!

Győr+ Fotó: MTI/Fischer Zoltán
2023.11.17. 10:42

Orbán Viktor is felszólalt a pénteken XXI. alkalommal megtartott Magyar Állandó Értekezleten. A kormányfő beszédében a migrációról és a háborúkról is szólt, majd nyomatékosította, hogy szerinte a szétcsúszás felé halad az unió.

A miniszterelnök beszéde kezdetén úgy fogalmazott, hogy már a Covid előtt sem nézett ki jól a világ, de az elmúlt időszakban két komoly fegyveres tűzfészek is kialakult. Hozzátette: a világ lakosságának egynegyede él olyan övezetben, amelyekre direkt kihatással vannak a fegyveres konfliktusok!

A szlovákiai választásra is kitért Orbán Viktor, szerinte felmerült a kérdés, hogy van-e értelme az etnikai politizálásnak. “A magyar kormány álláspontja, hogy amíg van etnikai alap, addig van helye az etnikai alapú politizálásnak” – ismertette. A miniszterelnök rámutatott, hogy Romániában négy választás következik, mindegyik komoly próbatétel a magyarság számára. Természetesen Ukrajna is szóba került a pénteki találkozón. A legfájdalmasabb pontja a magyar életnek Kárpátalja, ebben a pillanatban semmi sincs, amit Magyarország nyújtani tudna Ukrajnának. Ukrajna honvédő háborúra vállalkozott, de nincsenek pontosan vállalt hadicélok. Nagyon nehéz támogatni egy olyan országot, amely definiált hadicélok nélkül folytat harcot” – mondta Orbán Viktor. A téma kapcsán kiemelte, hogy nem lokalizálták az orosz-ukrán konfliktust, hanem a teljes világra kiterjesztették. “A nyugati stratégia összeomlott Ukrajna esetében, mivel nem győzött a fronton, és az orosz vezetés sem bukott meg. Ilyenkor két dolgot lehet csinálni: mindent folytatni, vagy pedig elemezni a helyzetet!”

“Európát ma az a kérdés kínozza, hogy látva az európai befolyás csökkenését, mihez kezdjen. A mostani új világrendszerből kiszorult Európa, mert két Nap van az égen. Kína az Egyesült Államokkal alakítja majd ki az új világot, és mindez Európa számára nagyon kedvezőtlen” – fejtette ki véleményét a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy Magyarországnak az adottságainál fogva az egész világgal kell együttműködnie, mert csak így lehet növelni a hazai életszínvonalat.

A kormányfő a találkozón elárulta, hogy kiegyenlítődni látszik, hogy az EU előnyös, vagy hátrányos a magyar fejlődésre nézve. Orbán Viktor szerint az egyik vita arról szól, hogy fönntartsuk-e az egyhangú döntés elvét az unióban. “A franciák és a németek sürgették mindig a központosítást, míg a többi szereplő a nemzetállami rendszerre épített. Rá akarják szorítani az uniós tagállamokat, hogy egyre több hatáskört adjanak át Brüsszelnek. Az egyhangúság megszüntetéséhez egyhangúság kell!” Orbán Viktor az uniós bővítésről azt mondta, hogy 26-ról 36-ra bővítenék az EU-t, és a mostani mechanizmust ezzel váltanák le. Egyetlen olyan javaslatot sem láttam az asztalon, amit érdemes lenne Magyarországnak támogatnia– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, hogy nemzeti hatáskörben kell maradnia, hogy egy adott országba ki léphet be. “Világosan látszik a gázai terrortámadás után, hogy a beérkező migránsok a civilizációjukat és vallásukat is behozzák. Jelenleg a keresztény hit nem képes arra, hogy a muszlim dinamizmust megváltoztassa” – fogalmazott. Majd hozzátette: Brüsszel továbbra is szét akarja osztani a migránsokat, migránsgettókat akarnak létrehozni, és ezt Magyarország elutasítja, és nem is fogja végrehajtani.

A miniszterelnök a beszédét úgy zárta: “Minden ami eddig stabil volt a világban, az most a szétcsúszás jeleit mutatja. Az EU egy szétcsúszásba fog fordulni, mert a tagállamok nem fogják végrehajtani a meghozott döntéseket!”

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #háború | #migráció | #miniszterelnök |