Orbán: a legfontosabb feladat a munkahelyek megvédése!

Győr+ Fotó: MTI/Fischer Zoltán
2023.01.27. 07:51

Két hét után ismét a Kossuth Rádió reggeli műsorába látogatott Orbán Viktor. A kormányfő a beszélgetés során úgy fogalmazott, hogy Magyarország nem megdermedni akar, hanem aktívan válaszol a kihívásokra.

Orbán Viktor elsőként a háborúról beszélt a reggeli találkozón. Mint mondta a németek korábban még csak sisakot küldtek, és nem akartak az élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni. “Jól látszik, hogyha az ember az elején nem veti meg a sarkát, akkor belesodródik a konfliktusba. Mi azt mondtuk, hogy a magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból. Az emberek a békét választották a 2022-es választáson” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő visszautalt ugyanakkor arra is, hogy a héten a német külügyminiszter arról beszélt, hogy az Európai Unió már hadat visel Oroszország ellen. Orbán szerint ennek a mondatnak azért nincs jelentősége, mert mindez nem a nyilatkozatokon múlik. Hogyha te fegyvert küldesz, akkor mondhatsz, amit akarsz, mindegy, te mit nyilatkozol, te benne vagy a háborúban– emelte ki a műsorban. “Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket. Mára százezres lehet az emberéletben esett kár, az elemi emberi érzék is azt követeli, hogy mindent tegyünk meg a tűzszünet érdekében” – tette hozzá a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy meddig lehet ellenállni azzal szemben, hogy belesodródjunk a háborúba.

A nemzeti konzultációk sikerességéről is beszélt Orbán Viktor. Mint mondta, mindig is a legfontosabb kérdésekről szóltak a nemzeti konzultációk, ráadásul többször is milliós fellett volt a részvétel.Ez a demokrácia élő formájává vált. Hozzátette, köszöni, hogy 1,4 millióan küldték vissza a legutóbbi konzultációs íveket. 

Visszautalva a háborús helyzetre a szankciók hatásairól is szólt a miniszterelnök. “Egy friss eredmény szerint a német gazdaság 175 milliárd eurónyi veszteséget szenved el 2023-ban” – árulta el, majd rámutatott, hogy Magyarországon majdnem akkora veszteséget okoznak a szankciók, mint amennyi személyi-jövedelem adót fizetnek az emberek egy év alatt. “Ott ahol nem érint húsbavágó magyar érdeket, ott nem akadályozzuk meg az uniós szankciókat. Az olaj, a gáz és a nukleáris energia tekintetében pedig vétózni fog az ország” – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, hogy Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának, mert a háborúellenes hangokat megpróbálják lenyomni. “A magyarok azt akarják, hogy Brüsszelben is meghallják az emberek hangját” – mutatott rá.

Az inflációról és annak gazdasági következményeiről is beszélt a kormányfő a Kossuth Rádióban. “Az infláció egy közellenség. Az infláció elleni gyógyszert már beadta a kormány a gazdaságnak” – fogalmazott Orbán, majd kiemelte, hogy úgy számol márciustól csökkenni fog az infláció, és decemberben már egy számjegyű lesz. 

A kormányfő két fontos célt fogalmazott meg 2023-ra: az egyik az infláció csökkentése, a másik pedig az, hogy megvédjék a munkahelyeket!