Jó reggelt Magyarország!

Orbán: a kormány legfontosabb dolga az, hogy legyen energia az országban

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Győr+
2022.09.30. 07:57

A csütörtöki Kormányinfót követően péntek reggel Orbán Viktor látogatott a Kossuth Rádió stúdiójába. A meghozott döntések mellett a miniszterelnök beszélt a szankciós politika okozta vészhelyzetről, de kitért a többi között arra is, hogy miért van szükség az árstoppokra.

Hirdetés

“Az elmúlt 12 évben is voltak válságos pillanatok a kormányzásunk során, volt gazdasági válság, volt migráció és Covid-válság . A legjobb, ha ilyenkor ha be tudjuk vonni az embereket a politikába” – mondta a beszélgetés kezdetén Orbán Viktor, utalva arra, hogy miért van szükség a nemzeti konzultációra. A miniszterelnök hozzátette: “esélyt kell adni az embereknek, hogy elmondják az egyetértésüket vagy az egyet nem értésüket.”

A kormányfő a reggeli rádióműsorban rámutatott, hogy van egy szankciós felár, és az energia ára nem a gazdasági összefüggések miatt ment fel. “Politikai döntéseket hoztak Brüsszelben, és ezek hajtották fel az árakat. 100 dollár körüli gáz- és olajárral számolt a kabinet a választás idején” – fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök szerint a németek felrúgták a korábbi kompromisszumot, ezért léptek életbe a szankciók az energia kapcsán. “Brüsszel nem azt ígérte, hogy a szankciók nekünk ártanak majd” – hangsúlyozta.

A szankciók tekintetében az árstoppokról is beszélt a kormányfő. “Mi mentességet harcoltunk ki az olajszankciók esetében. A világpiaci árakhoz meg alkalmazkodni kell. Amit a németek átállásakor rögtön tudtunk, hogy az élelmiszerárak meg fognak nőni. Ebből egy felgyorsuló infláció lesz, és ez minket lényegesen jobban érint. Ezért kellettek az élelmiszerárstopok” – emelte ki a miniszterelnök a Jó reggelt Magyarország! című műsorban.

Egyúttal rámutatott, hogy szerinte a hibás döntéseket ki lehet javítani, és ez vonatkozik a szankciós döntésekre is. “Ha nem érjük el, hogy a szankciós politikán változtassanak, akkor a következő 5-10 évben ez az életünk részévé válik.”

Orbán szerint az embereket, a családokat meg kell védeni az áremelkedésektől. A kormány legfontosabb dolga az, hogy legyen energia az országban. “Ma Magyarország képes arra, hogy 4,5-5 hónapig működjön akkor is, ha nem jönne gáz. A rezsivédelem átlagosan 181 ezer forintot jelent. Európában jövedelmi szintet nézve ez a legmagasabb támogatás” – fogalmazott a kormányfő. Kitért arra is, hogy  az MVM veszi az energia jó részét, és nekik alkalmazkodniuk kell a gyorsan változó árszínvonalhoz.

Orbán Viktor felhívta újra a figyelmet arra is, hogy elindult a tűzifa, a barnaszén-program, működik a kamatstop és az élelmiszerárstop. Egyúttal a vállalkozások számára is most indult egy 200 milliós program. 

A miniszterelnök az interjúban elmondta, hogy a költségvetési törvényt december elején módosítják, az inflációkövető nyugdíjemelést megtartják és marad a 13. havi nyugdíj is. A műsor zárásaként az abortusztörvényről is szólt a kormányfő, mint mondta, nem támogatja annak megváltoztatását.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #árstop | #energiaválság | #gáz | #háború | #miniszterelnök |