Jó reggelt, Magyarország!

Orbán: a józan álláspont a tűzszünet!

P. Csapucha Adrienn MTI/Fischer Zoltán
2023.02.24. 07:55

Ismét a Kossuth Rádió stúdiójába látogatott Orbán Viktor, aki az egy éve tartó orosz-ukrán háborúról is beszélt pénteken. A miniszterelnök úgy véli, nem világos a hadicél egyik oldalon sem, ugyanakkor kiemelte, hogy szerinte a józan álláspont mindenképpen a tűzszünet, ám a béke megteremtése hosszabb időt igényel.

Orbán Viktor a reggeli rádióműsor kezdetén úgy fogalmazott, hogy az angolszászok jól ismertek a kíméletlen fegyelmükről és gondolkozásukról. Soros pedig korábban arról beszélt, hogy az oroszokat valahogyan le kell győzni katonailag, és mivel a nyugati demokráciák rosszul viselik, ha meghalnak a katonáik külföldön, ezért a közép-európaiakat kell rávenni a háborúra. A kormányfő hozzátette, hogy nagy szerencse, hogy ez az angolszász politika nem tette magáévá ezt a bizonyos gondolkodást. 

“A legnagyobb veszteség ebben a háborúban, hogy egyik oldalon sem világos a hadicél és ilyenkor nagyon könnyű eltévedni. Eszmei értelemben meghatározzák a célokat, de azt, hogy melyik vonalig tart a harc, az nincs tisztázva” – emelte ki a miniszterelnök. Egyúttal felidézte az egy évvel ezelőtt történt eseményeket, hiszen ő már akkor arról beszélt, hogy folyamatosan bele fogunk sodródni a háborúba. Hozzátette, hogy a jövőben békefenntartó csapatok küldése is felmerülhet.

A kormányfő szólt a NATO-ról és annak működéséről is. Mint mondta, a NATO egy védelmi szövetség, és ezért is problémás Ukrajna esetleges tagsága, hiszen ott háború van, háborús országot pedig nem lehet felvenni. A svéd és finn NATO-tagságról a miniszterelnök azt mondta, hogy érdemes a török álláspontot jobban megnézni. Szerintük olyan szervezetek működnek Svédországban, amelyek veszélyeztetik Törökországot, és garanciát nem kaptak még. Ha nem lesz megoldás a török problémára, akkor nem lesz bővítés. 

“Egy ilyen konfliktusban valamelyik féllel azonosulnak az emberek, és ez egy természetes dolog. A politikusoknak ettől függetlenítenie kell magukat. Ezt a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, így Oroszország sem tud nyerni, de a Nyugat sem tud megverni egy atomhatalmat. Csak az áldozatok száma fog folyamatosan nőni, eddig is már több mint százezer ember halt meg. A józan álláspont a tűzszünet, de a béke megteremtése ennél hosszabb időt igényel – fogalmazott Orbán Viktor a pénteki találkozón.

A műsorban kiderült az is, hogy az ENSZ éjjel egy békepárti álláspontot fogadott el, tehát a világ többsége a béke mellett áll. 

Természetesen a háborúval járó szankciókról is kifejtette véleményét a kormányfő. “Nekünk jól felfogott nemzeti érdekünk, hogy a szankciós rezsim ne terjedjen ki az energiára. 4000 milliárd forinttal emelte az energiaárakat csak a szankciós rezsim. Bőven lett volna elkölteni ezt a 4000 milliárd forintot, amit egy rossz brüsszeli döntés miatt kell fizetni” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kiemelte, hogy sokan sok pénzt tettek arra, hogy az energiaárak fel fognak menni. “20 döntést hozott a magyar infláció ellen a kormány. Bízom benne, hogy már márciustól csökkenni fog az árak növekedése, és decemberre egy számjegyű lesz az infláció” – ismertette.

Végezetül a gyermekvédelmi törvényről beszélt a műsorban a miniszterelnök. “Nekünk, felnőtteknek is az a dolgunk, hogy megvédjük a gyerekeket, a szülőknek van itt egy felelőssége. Van teendőm ebben az ügyben, és fel kell tenni a kérdést, hogy hol voltak az iskolai vezetők és az állami vezetők” – mondta Orbán, majd úgy zárta: világos választ szeretne kapni a kérdéseire, és nem szeretné, ha szőnyeg alá söpörnék ezeket az ügyeket.