Orbán: a háború sokkal durvább, mint ahogy elkezdődött!

Győr+ Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
2023.03.10. 07:36

Ezen a pénteken is a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában vendégeskedett Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő elsősorban a háború súlyosságát hangsúlyozta, úgy véli soha nem álltunk annyira közel ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború váljon, mint most.

A beszélgetés kezdetén a műsorvezető a háborúról és annak következményeiről kérdezte Orbán Viktort.

“A háború egy év után sokkal durvább mint ahogy elkezdődött. Úgy látjuk mind a két oldalon százezer felett van a halottak száma. Ez azt jelenti, hogy két-háromszázezer ember soha nem fog hazatérni. Ahelyett, hogy a nemzetközi közvélemény szinte egyhangúlag elkötelezné magát a béke mellett, élesen kettévált” – nyilatkozta a találkozón a kormányfő.

Orbán szerint sajnos egyre veszélyesebb fegyvereket szállítanak Ukrajnába. “Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy komoly javaslatként kerüljön asztalra, hogy már katonákat is küldjenek Ukrajnába. Soha nem álltunk annyira közel ahhoz, hogy lokális háborúból világháború váljon, ehhez napról-napra közelebb kerülünk!” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Úgy véli a Vatikán mellett csak Magyarországot lehet békepártinak nevezni.

“Van olyan helyzet, amikor az embernek megtámadják a hazáját és azt meg kell védeni. A hadsereg nem egy luxus, arra szükség van. Magyarország veszített háborúkat és területeket, így tudjuk milyen az, ha nem vagyunk elég erősek. Ehhez azonban kell hadsereg, kellenek hazaszerető emberek, ezért a hazafias gondolkodás rendkívül fontos dolog, ha azt szeretnénk, hogy jövőnk legyen” – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy az is fontos, hogy az emberek tudják, hogy mit kell tenni ha háborús veszély van, ha már megtörtént a baj. Ezt a tudásunkat újjá kell éleszteni, ennek kerete pedig az országvédelmi terv.

Orbán Viktor kiemelte, hogy egy ütőképes hadseregre is szüksége van Magyarországnak. “Növelni kell a katonák számát, az elkötelezettségüket és a megbecsülésüket. Fontos, hogy katonailag erős legyen Magyarország, és egyszerre legyen békepárti!”

A miniszterelnök a műsorban úgy fogalmazott: “Felelős politikusként nem spekulálhatok, arról, hogy milyen lehetséges kimenetele lehet a háborúnak. Vannak, akik megváltoztatnák a hagyományos európai hatalmi egyensúlyt. Az ukrán háború során fontos, hogy az ukránok addig tudnak harcolni, amíg az Egyesült Államok ezt akarja.” 

Gazdasági kérdésre reagálva a kormányfő elmondta, hogy december 31-ére egyszámjegyű lesz az infláció. “Az ehhez szükséges döntéseket a kormány meghozta. A meghozott 20 intézkedés az infláció ellen széleskörű elfogadottságnak örvend” – tette hozzá. Kifejtette, hogy ha a szankciókat holnap megszüntetnék, akkor a felére csökkenne az infláció, és visszatérne egy 2-3 százalékos sávba. “Erre jelenleg Európában nincsen esély” – fogalmazott.

Kapcsolódó témák: #háború | #migráció | #miniszterelnök | #Ukrajna |