Évértékelő 2023

Orbán: bevezetjük a kedvezményes vármegye-bérletet!

Győr+ Orbán Viktor Facebook-oldala
2023.02.18. 15:04

Huszonnegyedik alkalommal tartott évértékelőt Orbán Viktor, ezúttal a Várkert Bazárban. A miniszterelnök beszédében a háborúról, és az általa okozott nehéz gazdasági helyzetről is beszélt, de több bejelentést is tett a kormányfő, így kiderült az is, hogy a tömegközlekedés tekintetében bevezetik a kedvezményes vármegye-bérletet!

Kavecsánszki Ádám felvezető köszöntője végén szólította színpadra a miniszterelnököt szombat délután.

Orbán Viktor beszéde kezdetén a török-szír földrengés áldozataira emlékezett. Mint mondta, bajban derül ki, kire lehet számítani, és a magyarokra lehet számítani, a hazai mentőegységek 35 embert mentettek ki a romok alól. A rendezvényen megjelent magyar hősöket külön köszöntötte a kormányfő, a mentőalakulatok képviselőit vastaps fogadta a Várkert Bazárban.

“Annyi mindent történt az elmúlt évben, hogy valójában hosszú órákig kellene beszélnem. Kérem ne szedelődzködjenek, ha már eljöttek, hát eljöttek. Mégis inkább rövidebbre fogom, hisz nem azért jöttünk össze, hogy elmenjen, hanem, hogy megjöjjön az életkedvünk” – fogalmazott Orbán Viktor. Kiemelte, a változások nyomás alá helyezik a magyar életet, a 2023-as év sikere azon múlik, hogy ezekre a dolgokra, hogyan reagálunk.

“Mi magyarok, nem ilyen megbokrosodott világban akartunk élni, de ahogy édesanyám mondaná: kisfiam ez nem kívánságműsor, és igaza van” – mondta a miniszterelnök.

Fáradtságos 10 év van a kormány mögött, de a sok erőfeszítés megérte Orbán szerint. “Most is megkaptuk a 2/3-os többséget, annak ellenére, hogy sokan összefogtak ellenünk!” Orbán Viktor úgy véli a választási győzelem mögött rengeteg munka van, amit méltányolnak az emberek. “Fanyalgók persze mindig vannak, akik azt mondják: ez csak szerencse. Na de négyszer?” – tette fel a kérdést, majd hozzátette, a győzelemhez szív kell, ahhoz nem elég a szerencse.

Ezt követően a koronavírus-járvány időszakára emlékezett vissza a miniszterelnök. Mint mondta, a világ a covidos évekből nem a helyes útra tért vissza, hanem három éve folyamatos nyomás alatt éljük az életünket, hisz kitört a háború. “Újra kellett gondolni a gazdaságpolitikát, a honvédelmet és a külpolitikát. Meg kellett vizsgálni az összes célt, amit korábban magunk elé kitűztünk. A célokat nem kell feladni, csak az eszközökön kell változtatni. Továbbra is barátokat akarunk szerezni és nem ellenségeket, blokkosodás helyett az összekapcsolódásra törekszünk. Marad a családpolitika, a munka alapú gazdaság, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és a rezsivédelem is” – emelte ki a miniszterelnök, majd úgy fogalmazott, nem állnak meg, hisz soha nem látott fejlesztéseket valósítanak meg vidéken is. “A termelő mezőgazdaság mellé felépítjük a feldolgozó mezőgazdaságot. A privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztjuk, lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Mégsem járja, hogy külföldről ránk zúdított élelmiszert kelljen vásárolniuk a magyaroknak” – árulta el a szombati találkozón Orbán.

És marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is. Ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát. Ezért hidakat építünk a Dunán, a paksit befejezzük, a mohácsit hamarosan megkezdjük. A Győr–Szombathely–Veszprém ipari övezet mellé beemeljük a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszöget – árulta el a terveket Orbán. Mint mondta, ehhez azonban sok energia kell, ezért erőműveket és vezetékrendszereket fognak építeni, még akkor is, ha ebbe Brüsszel nem akar bekapcsolódni.

“Háború ide vagy oda, minden évben lesznek családsegítő döntéseink is” – emelte ki a kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy 2022 volt a rendszerváltás óta a legnehezebb év.

A kormányfő szerint mindenképpen ki kell maradni a jövőben is a háborúból, ami eddig sem volt egyszerű feladat. “Megteheti-e Magyarország, hogy a béke pártján marad? Igen megtehetjük, hiszen önálló, független, szuverén állam vagyunk. Egyedül ez a helyes döntés!” – ismertette. “Azt akarjuk, hogy Oroszország ne jelentsen veszélyt Európára. Nem a jó és a gonosz seregei vívnak, hanem a szláv népek küzdenek, ez az ő háborújuk” – tette hozzá, majd kiemelte, életeket csak a békével lehet megmenteni.

Orbán szerint a háború számos tanulságot hozott magával, például a NATO-tagságunk kérdését is. “A NATO-tagság létfontosságú Magyarországon! A NATO védelmi szövetség, mely azért alakult, hogy megvédhessük egymást!”

A miniszterelnök beszédében rámutatott, hogy Európa egy vékony pallón egyensúlyoz, és közvetett háborúban áll Oroszországgal. Úgy látja, egyelőre közvetett háború van, és a belesodródás veszélye állandósult. A háború kapcsán hozzátette, mára Magyarország és a Vatikán maradt csak békepárti, de ennek komoly következményei lesznek.

“A háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz, ezért jó, ha felkészülünk, hogy a velünk szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz. Provokációk, sértegetések, fenyegetések és zsarolások. De állni fogjuk a sarat!” – hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a tárgyalások nem az ukránok és oroszok között zajlanak majd, hanem az amerikaiak és az oroszok között. “A háborúpártiak szerint az idő az ukránok és a Nyugat oldalán áll. A háború elhúzódása nyílt háborúhoz vezethet és a világháború veszélyét is elhozhatja” – fogalmazott Orbán évértékelő beszédében. Majd feltette a kérdést: Miért van egész Európában infláció? “A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal. A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció” – mondta. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen megnőtt az energia ára. 2022-ben a világ olaj- és gáziparának a profitja 70 százalékkal nőtt meg. “Ha már Brüsszel mindenképpen háborúzni akar, akkor az infláció ellen kellene háborút vívnia – fejtette ki véleményét a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint bátran be kell avatkozni a gazdaságba a válság idején is. Így kiemelte a rezsicsökkentést, mely Európában is egyedülálló, valamint a kamatstopot, ami pedig 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen. “Visszavonás helyett inkább kiterjesztettük a Diákhitelekre: így 200 ezer diákot védünk az inflációtól. A képzési hitel kamatmentes, a szabad felhasználású diákhitel kamata pedig fele a piaci kamatoknak – mutatott rá a kormányfő.

A folytatásban egy újabb, a tömegközlekedést érintő bejelentést tett a miniszterelnök. “Bevezetjük a kedvezményes vármegye-bérletet. Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes, havi országbérletet és vármegye-bérletet ajánlunk. A vármegye-bérlet 9.450 Ft-ba, a havi országbérlet 18.900 forintba kerül majd. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, komoly összeget spórolhatnak!” 

A gazdaság tekintetében a kormányfő kiemelte, hogy a hazai gazdaság tavaly három rekordot döntött meg. Soha nem dolgoztak ilyen sokan, nem volt ilyen sok befektetés, és nem volt olyan magas a kivitel, mint akkor. A magas árak ellenére, ezért is vagyunk talpon. Az év végére egyszámjegyűre gyaluljuk az inflációt” – ismertette.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy gyalázatos dolog történt az egyik iskolában. “A pedofíliára nincs bocsánat. A gyerek szent és sérthetetlen. A felnőtteknek meg az a dolga, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék!” – hangsúlyozta. Végezetül hozzátette: „a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyermekekre leselkedő legnagyobb veszély. Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyermekeinket, mert ami sok, az sok.”

Kapcsolódó témák: #covid | #évértékelő | #háború | #miniszterelnök |