Önkormányzati szövetségeket hív egyeztetésre az Energiaügyi Minisztérium

MTI Fotó: Győr-Szol
2023.01.25. 12:30

A nemzetközi energiaválság és az energiahordozók szankciós felára rendkívüli kihívások elé állította az európai fogyasztókat, nagymértékben megnehezíti a települések helyzetét, gazdálkodását is. Az EM a helyi problémák beazonosítása, a megoldási lehetőségek közös áttekintése céljából egyeztetési lehetőséget kínált fel az önkormányzati szövetségeknek.

Hirdetés

A közeljövőben esedékes találkozón a kormány és a minisztérium képviselői ágazati helyzetképet adnak, beszámolnak a megtett intézkedésekről, a meghívottakkal együtt áttekintik a további kilátásokat – írták.

“A magyar kormány gyors és határozott intézkedései nyomán a jelenlegi fűtési szezonban garantálható az ellátás biztonsága a hazai felhasználók számára. A magyar családok az átlagfogyasztás mértékéig változatlanul rezsicsökkentett árakon jutnak az energiahordozókhoz, erre szolgál a négyszeresére emelt összegű rezsivédelmi alap is” – fogalmaztak a közleményben. Úgy folytatták, hogy az önkormányzatok a helyi közszolgáltatások működőképességének megőrzése érdekében közvetlen rezsitámogatást kaptak.

Az önálló EM egyebek mellett a nem lakossági fogyasztók távhődíjainak jelentős mérséklésével, a veszélyhelyzeti áramellátás bevezetésével, a rögzített földgázárakra való áttérés lehetőségének megnyitásával segítette az önkormányzatokat és intézményeiket – jelezték.

A tárca egyeztetési kezdeményezése előremutató szakmai párbeszédre, a tapasztalatok kölcsönösen előnyös megosztására teremthet alkalmat – áll az EM közleményében.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #energia | #fűtés | #önkormányzat | #rezsitámogatás |