November végéig Magyarország megállapodhat az EU-s támogatásokról

Győr+ Fotó: Ács Tamás
2023.10.18. 12:38

A területfejlesztési miniszter bízik abban, hogy november végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal. Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország ténylegesen hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz, és ne csupán az előlegekhez.

Navracsics Tibor elmondta: ezen a héten csütörtökön kezdődik a tárgyalások újabb, terveik szerint befejező szakasza. Az a cél, hogy amint a feljogosító feltételekről szóló tárgyalások befejeződnek, azonnal indulhasson a projektek uniós finanszírozása.

2014 és 2020 közötti uniós források 94 százalékát már lehívta Magyarország, ezzel az eredménnyel az ötödik legjobb adszorpciós képességgel rendelkező tagállam. Jól tudtak hasznosulni a források, ami a fejlesztési időszak lezárásáig, idén év végéig még javulhat.

A 2021-2027-es tervezési időszak fő fejlesztéspolitikai céljai a gazdaságfejlesztés, versenyképességfejlesztés, infrastruktúrafejlesztés, munkahelyteremtés. Emellett szeretnénk elérni, hogy 2030-ig az EU 5 legélhetőbb tagállama közé tartozzon MagyarországErre 14 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre. A vidékfejlesztési források folyósítása folyamatban van, az operatív programokat és a kohéziós pénzeket nem folyósítják, ezeket érintik a folyamatban lévő tárgyalások” – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A 2021-27-es források 3 százalékát már lehívta az ország, ezek egy része a költségvetés által megelőlegezett uniós projektekre vonatkozik. Másik része pedig azokat a szervezetfejlesztési, infrastrukturális tevékenységeket finanszírozza, amelyek előkészítik az Európai Bizottság (EB) által a jövőben lehetővé tett uniós források lehívását, hasznosítását.

Szeretnénk, hogy a lezáruló fejlesztési időszakhoz hasonlóan magas legyen a források lehívása” – tette hozzá a miniszter.

Mint kiderült ágazati operatív programok lesznek az új időszakban is, újdonság a digitális megújulás operatív program, amelyre közel 800 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ez az infrastruktúrafejlesztéstől kezdve a digitális készségek oktatásáig, képzéséig lefedi a teljes spektrumot. A másik nagy pénzeskosár a közel 2300 milliárd forintos támogatás része a helyreállítási és ellenállóképességi alapnak. Ehhez a hozzáférést lehetővé teszi, hogy tavaly decemberben az Európai Tanács elfogadta Magyarország nemzeti helyreállítási tervét. A Bizottság kérése az volt, hogy a tervek két fejlesztési területre fókuszáljanak, a zöld átmenetre és az ehhez kötődő energetikai beruházásokra és a digitális átmenetre.

Augusztus 31-ig elküldték az EB-nek a helyreállítási és ellenállóképességi terv hitel részére vonatkozó kérelmet. Ez mintegy 1500 milliárd forint RRF-hitelt (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz – RRF) jelent, és további 268 milliárd forint pedig vissza nem térítendő támogatás.