Nem kérdés: szélsőséges nyarunk lesz

Pécskai István Illusztráció: depositphotos.com
2023.05.18. 18:46

Változékony időjárásra számíthatunk a nyáron. Európát hónapok óta fenyegeti az El Nino (spanyolul: a fiú) névre keresztelt jelenség, amely ha kis mértékben is, de hatással lehet Magyarország klímájára.

Mindennek a lényege, hogy a Csendes-óceán vizének hőmérséklete 2-7 évente jelentősen változik. A jelenség két szakaszra osztható: az említett El Ninóra, amikor az óceán melegebb, és a La Ninára (spanyolul: a lány), amikor hidegebb. A két fázist egy semleges időszak köti össze. A bolygónk időjárását az utóbbi három évben befolyásoló, hűvösebb óceáni hőmérséklettel járó La Nina véget ért, s jelenleg a semleges időszak zajlik. A nyár végén tér vissza az El Nino, amely extrém időjárási eseményeket hozhat magával a kontinensre. De vajon Magyarországot hogyan érinti mindez?

,,Nem kell félnünk az El Ninótól, messze van tőlünk. Az időjárás alakulásáért nemcsak ez a jelenség felelős. Persze hatással lehet ránk, de nem jelentős mértékben. Május közepén egyébként még senki sem tudja megmondani, milyen idő lesz majd júliusban. Ami viszont biztosra vehető, hogy az időjárás a nyáron is szélsőséges lesz, ahogy ehhez az elmúlt időszakban már hozzászokhattunk. Tavaly például már rendkívül korán beköszöntött a nyár, előtte pedig nagyon száraz volt a tavasz. Idén viszont azt tapasztalhatjuk, hogy sok a csapadék. Összevisszaság jellemzi az időjárást, nehéz előre tervezni, mikor lesz éppen napsütéses vagy borús az idő“ – árulta el a témával kapcsolatban Fischer Imre meteorológus.

A szakember hozzátette, nemcsak nálunk, hanem globálisan is érzékelhető, hogy a megszokottnál általában sokkal hidegebb vagy melegebb idő van.

,,Az éves átlagértékek rendben vannak, az eloszlással van a baj. Egy orvosi példa jól szemlélteti, mi a gond az extrém időjárási körülményekkel. Ha valakinek két hétig hasmenése van, majd két hétig székrekedéssel küzd, kiegyenlíti egymást a két jelenség, még sincs rendben az illető egészsége” – fogalmazott Fischer Imre.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #csapadék | #időjárás | #napsütés | #nyár | #szélsőség |