Adóhatóság

Nem kapott adó-visszatérítést? Ezt kell tennie!

Fotó: Győr+ Archívum
Győr+
2022.02.15. 08:09

A dolgozó szülők az átlagbér szintjéig kapják vissza a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat (szja), a visszatérítés maximális összege szülőnként elérheti a 809 ezer forintot.

Mostanra már nagyjából minden érintett családhoz megérkezett az adó-visszatérítés. A kormány több mint 600 milliárd forintot fizetett ki a gyermeket nevelő szülőknek – ezt még Szentkirályi Alexandra közölte a közösségi oldalán megjelent videóüzenetében. A kormányszóvivő emlékeztetett, hogy családi adó-visszatérítésre még soha nem volt példa Magyarországon, ez egyszerre egy nagy adócsökkentés és családtámogatás is.

De mit tehet az, aki nem kapta meg a visszatérítést? Annak, ha valaki jogosult rá, de mégsem kapta meg az adóvisszatérítést, lehet az az oka, hogy nem töltötte ki a VISSZADO nyomtatványt az ügyfélkapuján keresztül. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, vagy a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést, amelyhez segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet.

Ám, ha valaki dolgozott és adózott is 2021-ben, kitöltötte a nyilatkozatot, ennek ellenére a február 14-i nap végéig nem jött meg az szja-visszatérítése, akkor érdemes utánajárni, mi történt. Ehhez érdemes megkeresni a NAV-ot, például a 1819-es infóvonalon (nem kell semmi mást beírni a telefonba, csak a 1819-et tárcsászni).

Emellett a Kormányablakban is érdeklődhet a lehetséges problémáról, ezen az oldalon megkeresheti a legközelebbi elérhetőséget – írja a Pénzcentrum.

Angyal József adószakértő becslése szerint az 1,9 millió jogosultból csak körülbelül 1,3 millióan kapnak most szja-visszatérítést. Ennek oka, hogy a Pénzügyminisztérium a korábbi években is azt nyilatkozta, hogy 500 ezer magánszemély egyáltalán nem fizet szja-t, mert a családi és egyéb adóalap-kedvezmények lenullázzák az adóalapját. Ez az 500 ezer ember most hiába várja az szja-visszatérítést. De ugyanígy nem kapják most meg a jogosultak közül a nem katás egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők sem – ők az adóbevallásukban érvényesíthetik majd a visszatérítést.

Sokan vannak, akik kitöltötték ugyan a VISSZADO-nyomtatványt, elméletileg jogosultak is lehetnének, de a családi adóalap-kedvezmény igénybevétele miatt nem vontak tőlük szja-t. Ők sem kapnak most semmit. A szakértő hozzátette, majd a bevallásban is lehet még érvényesíteni az szja-visszatérítést. Ez viszont csak a magánszemélyek aktív közreműködésével, a családi kedvezmény házaspárok, élettársak közötti átcsoportosításával történhet meg.

Forrás: Pénzcentrum

Kapcsolódó témák: #adóvisszatérítés | #NAV | #SZJA |