Sok egyetemista értette félre a jogszabályt

Nem döntöttek újabb nyelvvizsga-amnesztiáról

Fotó: Győr+ Archív
Győr+
2021.12.16. 12:14

Kedden szavazta meg az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, a rendeletnek pedig része maradt a 2021-es nyelvvizsga-amnesztia is. Ez utóbbi sok félreértést szült másfél nap alatt, sok egyetemista úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a 2022-es végzősök is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül. Pedig ilyen döntés nem született.

A mostani jogrendhosszabbítás a nyelvvizsga-mentességgel kapcsolatban csak azt mondja ki, hogy azok, akik 2021 augusztusáig megszerezték az abszolutóriumukat – azaz végeztek az egyetemen – továbbra is átvehetik az oklevelüket nyelvvizsga nélkül – mondta az Eduline-nak Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. A hallgatói érdekképviseletet és az Eduline-t is rengeteg egyetemista kereste meg az elmúlt napokban azzal a kérdéssel, valóban lesz-e újabb nyelvvizsga-amnesztia.

A kedden elfogadott jogszabályban arról nincs szó, hogy a 2022-ben diplomázók is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül, a 2021-es évszám a rendeletben nem elírás, csupán azt jelenti, hogy azok, akik eddig jogosultak voltak a kedvezményre, ezután is azok lesznek. A kormány ezt Facebook-oldalán is hangsúlyozza: a mostani döntés értelmében „a 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett felsőoktatási hallgatók továbbra is nyelvvizsga nélkül vehetik át diplomájukat”.

A rendelet csupán annyit tesz lehetővé, hogy az egyetemek bármikor kiállítsák és átadják azoknak az oklevelét, akik 2021. augusztus végéig befejezték az egyetemet, de még nem jelentkeztek a bizonyítványukért. Az amnesztiáról egyébként 2020-ban és 2021-ben is külön döntöttek.

Forrás: eduline.hu

Kapcsolódó témák: #Diploma | #felsőoktatás | #nyelvvizsga |