Különleges aukció

Nagyon sokat ért a Medvetánc

Illusztráció: Depositphotos
Hajba Ferenc
2022.10.24. 07:24

Az Antikvárium.hu 17. dedikált könyveket és kéziratokat árverező aukcióján József Attila Medvetánc című dedikált kötete 2 millió 10 ezer 444 forintért kelt el.

Hirdetés

Karácsony előtti utolsó aukcióját tartotta meg az Antikvárium.hu. A könyvek kikiáltási ára 1 forint volt. Az árverés legértékesebb darabjának már előzetesen József Attila dedikálását tartották a gyűjtők. A költő, 1934-ben kiadott Medvetánc című verseskötetét végül 2 milliót meghaladó összegért vásárolták meg.

A klasszikusokért sok pénzt fizettek a gyűjtők. Jókai Mórnak egy korabeli, aláírt fényképéért 280 ezer 700 forintot adtak. Megszokott, bár irodalomtörténeti körökben kissé érthetetlen, hogy rendkívül magas árat, 439 ezer 900 forintot ért el Fekete István a Köd című kötete.

Ady Endre szerelmének, Csinszkának a verseit tartalmazó számozott kötetét 301 ezer 900 forintért vitték el. Jó árat ért el Karinthy Frigyes, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Molnár Ferenc, Kassák Lajos, Örkény István, Pilinszky János egy-egy dedikált vagy aláírt kötete is.

Kiemelkedően sokat, több mint fél milliót adtak a sportkedvelők az Értük szólt a Himnusz című könyvért, melyet Puskás Ferenc, Papp Laci, Grosics Gyula, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, és még 13 sportoló írt alá.

A városunkhoz kapcsolódó szerzők időben még nem tartoznak a klasszikusokhoz, de a saját kategóriájában nagyon jól szerepelt Kovács Margit katalógusa, a Borsos Miklósról szóló könyv, és Galgóczy Erzsébet Inkább fájjon! című elbeszéléskötete is.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #árverés | #aukció | #költő | #könyv |