Hirdetés
Kormányinfó

Kormányinfó: marad a benzin- és élemiszerárstop!

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Győr+
2022.09.17. 13:07

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott Kormányinfót szombaton. A tájékoztatót élőben követhették itt a győrplusz.hu-n. Mutatjuk az intézkedéseket!

Hirdetés

14:25 Vége a Kormányinfónak

14:22 Végezetül a koronavírus-járványról beszélt Gulyás Gergely. “A jelenlegi orvosi adatok alapján ki lehet jelenteni, hogy túl vagyunk a koronavírus-járványon!”

14:00 Gázhoz visszatérve a miniszter kiemelte, hogy 89 téli napra elegendő a hazai földgáztartalék. “Fel vagyunk készülve, nagyon jól állunk!” – tette hozzá. A témához kapcsolódóan kifejtette, hogy mint azt korábban bejelentették, minden háztartásnak 10 köbméternyi fa vásárlására lesz lehetősége hatósági áron, a részleteket holnap ismerteti Nagy István, agrárminiszter.  

13:57 A migrációs helyzetről Gulyás Gergely szólt, úgy fogalmazott, hogy drámaian rossz a helyzet.Egy állami létnek a legfontosabb atribútuma, hogy képes megvédeni a határait.”

13:50 Következő kérdésre Nagy Márton válaszolt. A miniszter ismertette, hogy az európai példákat tanulmányozva kiderült, hogy az uniós országok felénél van a magyarhoz hasonló program az energiaintenzív iparágak esetében.

Egy másik felvetésre reagálva Nagy Márton elmondta, szerinte az USA a legnagyobb nyertese a szankcióknak és a kialakult helyzetnek. Az államokban ugyanis hatodannyiba kerül a gáz, mint az EU-ban.

13:41 “A legfontosabb az, hogy mindenki próbáljon meg a lehető legtöbbet spórolni” – fogalmazott Gulyás, majd hozzátette, hogy az önkormányzatok tekintetében még nem született kormánydöntés. 

Egy másik újságírói kérdésre reagálva a miniszter elmondta: “A józan ész időleges sikere az, hogy a gázársapkát nem fogadta el az Európai Bizottság!”  

13:35 Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a töltőállomásokon idáig is akadtak kisebb fennakadások, de az intézkedések a következő hónapokban is fenntarthatóak. A szándék az, hogy a magyar családok továbbra is 480 forintos literenkénti áron tankolhassanak.

A miniszter úgy véli Oroszország csak nyert a szankciókon, ellenben Európa számára mindez csak nehézséget okozott!

13:30 Uniós ügyek is terítékre kerültek, erről ismét Gulyás Gergely beszélt a tájékoztatón. Mint ismertette,  az uniós tárgyalások kapcsán a kondicionalitási területen nyitott kérdés nem maradt. A vállalásokat a kormány jóváhagyta, és benyújtja a javaslatokat a parlamentnek. A kölcsönös bizalmatlanság helyett egy kölcsönös bizalmi tárgyalás volt.

13:20 Az energiaintenzív vállalkozásokat is meg kell védeni, és a kormány ennek megfelelő tervet fogadott el – erről már Nagy Márton beszélt a találkozón. Kifejtette: az energiaintenzív vállalkozások azok, akiknek a nettó árbevételének 3 százaléka az energiára ment. A segítő program október 1-jével indul és 2023 végéig tart. A miniszter elmondta, hogy az egyik elem a működési költségek és a beruházási költségek támogatása. “A működési költségek esetében a tavalyi évhez képest az árnövekedés 50 százalékát fizetik ki októberben, novemberben, decemberben. A beruházási költségek esetében az önerő támogatásában segítik a kkv-ket 15 százalékig. A kkv-k esetében a feltétel, hogy 90 százalék alá ne csökkenjen a foglalkoztatottsági szám” – tette hozzá Nagy Márton.   

Beszélt arról is, hogy néhány szektorban az energiaárak elszabadulása miatt munkaerő-csökkentés jöhet, és ezért elindul egy új munkahelyvédelmi-akcióterv.  Nagy Márton a Kormányinfón elmondta továbbá azt is, hogy még nem született döntés a gyármentő vállalatok megsegítéséről. “Itt még csak beruházási támogatás van az energiahatékonyság segítésében” – fogalmazott.

Később egy újságírói kérdésre reagálva Nagy Márton ismertette, hogy a kkv-k számára való működési költségi támogatás meghosszabbításáról a tapasztalatok fényében döntenek majd, erre decemberben kerülhet sor.

13:15 Először Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón. Az energiaárak emelkedésről, az inflációról szólt a miniszter, valamint a benzinár és kamatemelkedésről. “Azért, hogy a magyar családokat meg tudjuk védeni, hoztunk intézkedéseket, melyeket időről-időre meghosszabbítottunk. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a benzin és élelmiszerárstopot meghosszabbítjuk, valamint a kamatárstoppot is legalább fél évvel meghosszabbítjuk. Így a magyar családok számára továbbra is lesznek olyan élelmiszerek amelyek a válság előtti áron elérhetőek. A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartjuk. Az elmúlt hónapok ijedtsége után úgy látjuk, többen férnek bele a meghatározott mennyiségbe, mint azt korábban gondolták– fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette, nagyjából 150-180 ezer forintos támogatást adnak így a családoknak. “Az árstopok önmagukban is nagy segítséget jelentenek, de a rezsicsökkentés is egyedülálló. Ha a háború véget érne, vagy legalább a szankciók megszűnnének, akkor rohamosan csökkennének az energiaárak, akár már másnap felére csökkenhetne a gáz és olaj ára.” – tette hozzá.

Gulyás úgy fogalmazott, a munkahely megőrzése rendkívül fontos, így a kis- és középvállalkozások számára is hoztak intézkedéseket.

13:14 Jelenleg is zajlik a kormányülés, így Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy nagyjából egy órás lesz a tájékoztatás.

13:10 Hamarosan kezdődik a Kormányinfó, tartsanak velünk.

Kapcsolódó témák: #árstop | #energiaválság | #kormányinfó |
Hirdetés