Hirdetés
Környezetvédelem

Műanyagmentes lesz a július?

Fotó: Pixabay
Győr+
2021.06.28. 10:42

Az, hogy a háztartások rendkívül sok hulladékot termelnek, tény. Amikor ennek visszaszorítására teszünk lépéseket, vagy csak gondolkozunk rajta, hogyan csökkenthető a hulladékképzés, általában a műanyagok kerülnek fókuszba. Már nemzetközivé nőtte ki magát az a kezdeményezés, ami arra buzdít, próbáljunk júliusban műanyagmentesen élni.

Hirdetés

Az Európai Bizottság 2018-as jelentése szerint egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, aminek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag. Hazánkban sem sokkal jobb a helyzet, Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente.

A sok szemét túlnyomó része vizeinkben végzi, szennyezve folyóinkat, tavainkat, tengereinket. Sajnos a tiszai és a dunai szennyezés egyre súlyosabb és nagyobb mértékű, csak a Dunával naponta 4,2 tonna műanyag hulladék kerül a Fekete-tengerbe.

Hirdetés

A műanyagot újrahasznosítani sem lehet teljes mértékben, a folyamat ráadásul minőségi és mennyiségi veszteséggel jár. A PET-palackoknak mindössze egyharmada kerül újrahasznosításra, a többi a szeméttelepeken, vagy a természetben végzi, ahol a „természetes” lebomlási idő akár 450 évig is eltarthat. Ehhez tudni kell, hogy a műanyagok nagy része nem képes teljesen lebomlani, csupán apró részecskékre aprózódik, mikroműanyaggá alakul.

Illusztráció: Pixabay

A mikroműanyagok szervezetünkre gyakorolt hatását még vizsgálják a tudósok. A WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete által megrendelt kutatásából kiderült, hogy a környezet műanyagszennyezése következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el hetente, ami olyan, mintha minden héten megennénk egy bankkártyát.

Hazánkban 2021 júliusától betiltanak számos egyszer használatos műanyagot és 2023-tól az egyszer használatos italcsomagolások is visszaválthatóak lesznek.

A központi szabályozás mellett persze az egyéni felelősség is kiemelten fontos szerepet játszik a változás elérésében, hiszen az a legjobb hulladék az, ami meg sem termelődik. A néhány nap múlva induló Műanyagmentes Július erre a problémára hívja fel a figyelmet.

Néhány tipp a hulladékcsökkentésért:

Mielőtt elindulunk a boltba, ellenőrizzük, hogy elraktuk-e a vászontáskákat, kosarakat, tárolóüvegeket, így elkerülhetjük azt, hogy az üzletben kelljen kérni egyszer használatos műanyagszatyrot.

A zöldségeket, pékárut sem kell eldobható műanyag zacskóba tenni, saját magunk is készíthetünk többször használatos zacskókat, de sok üzletláncban is már kaphatóak a vékony tülltasakok.

Terjednek a csomagolásmentes üzletek, ahova saját tárolóeszközeinkbe rakhatjuk a megvásárolni kívánt termékeket, akár élelmiszert, tisztítószereket.

Hordjunk inkább magunkkal kulacsot, amelyből friss csapvizet vagy szűrt vizet fogyaszthatunk!

Olyan termékeket tegyünk a kosárba, melyeken nincs vagy nagyon kevés a felesleges csomagolóanyag.

A szokásokat érdemes fokozatosan beépíteni az életünkbe, kis tettekkel is nagy változást érhetünk el!

Kapcsolódó témák: #környezetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat