Pollenszezon

Mire számíthatnak az allergiások?

Fotó: Győr+ Archív
Győr+
2022.04.19. 08:12

Amint a változékony időnek vége, a pollenallergiások tünetei fel fognak erősödni. A négynapos hosszú hétvégén feltehetően sok allergiás fogyhatott ki az allergiaelleni szerekből, így kedden rögtön indulhatnak a patikába.

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása miatt, a szárazabb napokon pedig nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

A napokban a nyír és a platán pollenszórása közepes, helyenként magas tartományban alakulhat. Tüneteket okozó közepes szinten lehet jelen a fűz, a kőris, a ciprus- és tiszafafélék, illetve a gyertyán virágporának mennyisége. A nyár, a juhar, a tölgy, illetve a bükk pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved – orvos által diagnosztizált – pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. Egyelőre úgy fest, borús, esős, változékony lesz a tavasz, amely kedvez a pollenallergiásoknak. Tünetek azért ugyanúgy lesznek, csak nem olyan erősek, mint száraz időben.

Kapcsolódó témák: #allergia | #pollen |