Meleg lesz az idő, de elbújhat a nap

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.06.07. 06:05

Továbbra is tart a meleg idő, délutánra azonban beborulhat. Már most fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékos jutassunk a szervezetünkbe!

Pénteken igazi nyári időben lesz részünk, de a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg. Kezdetben csak elszórtan, délután és este viszont már többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Északon, északkeleten és északnyugaton élénk lesz a nyugati-északnyugati szél, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Reggel 12 és 18, délután 27 és 33 fok között alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Szombaton a nap első felében sok napsütésre van kilátás, és csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó zápor. Délután viszont a Dunántúlon, majd a középső országrészben is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Helyenként élénk lesz a szél, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is fel kell készülni. A csúcshőmérséklet 27 és 34 fok között alakul.

Vasárnap a napsütést időnként felhők zavarják meg, és több tájegységünkön is kialakulhatnak átmeneti jelleggel záporok, zivatarok. Többfelé élénk lesz a légmozgás, de zivatarokat erős, viharos széllökések is kísérhetnek. Délutánra 27 és 33 fok közé melegszik a levegő.

Egy hidegfront miatt hétfőn és kedden a napos időszakok mellett többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, helyenként felhőszakadásra és jégesőre is. Az ország nagy részén szeles időben lesz részünk. Hétfőn 24 és 33, kedden 21 és 27 fok között alakulhatnak a maximumok. – írja a idokep.hu.

Jó hír, hogy fronthatások napközben nem okoznak kellemetlenséget. A csapadékosabb területeken a levegő pollenkoncentrációja lecsökken, az ország nagy részén azonban az allergiások tünetei felerősödhetnek. A csalánfélék virágporának mennyisége országosan közepes, a lóromé és az útifűé jellemzően alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet. Alacsony koncentrációban jelen van a kenderfélék, a libatopfélék, a gyékény, valamint a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is. – olvasható a hazipatika.com oldalon.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #időjárás | #nyár |