Megkezdődött a Fidesz 30. tisztújító kongresszusa

MTI Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2023.11.18. 12:02

Elkezdődött a Fidesz 30. tisztújító kongresszusa Budapesten. Az esemény házigazdái Varga Judit országgyűlési képviselő és Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Orbán Viktor: Magyarország minden erővel megvédi magát

Magyarország minden erővel megvédi magát és ellenáll – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke a párt tisztújító kongresszusán mondott beszédében szombaton Budapesten.

A miniszterelnök kiemelte: “a brüsszeli Európa-modellre nekünk nemet kell mondanunk”, mert fenntarthatatlan, magyarul jövőtlen. Ma Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát, “naponta vernek újabb és újabb szöget a koporsójába” – fogalmazott.

Azt mondta: ha így megy tovább, eljön a vég, és “keresztet vethetünk az unióra, hacsak addig be nem tiltják Brüsszelben a keresztvetést”.

Hangsúlyozta: “nekünk az a dolgunk, az a hivatásunk, hogy ezt megakadályozzuk”. A mi érdekünk az, hogy az unió egyben maradjon. Egyben maradjon az, “amit nagy nehezen sikerült összeilleszteni” – tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni, és ez csak akkor lehetséges, ha Brüsszelben radikális változások lesznek.

Korábban írtuk:

Semjén: a magyar küldetés részesei vagyunk

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a rendezvényen első felszólalóként a KDNP és a szövetséges társszervezetek nevében köszöntötte a résztvevőket. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a mi önértelmezésünk az, hogy a magyar történelem folyamának, a magyar küldetésnek a részesei vagyunk itt és most. Ennek a küldetésnek a fundamentuma Szent István – mutatott rá.

“Az a Szent István, aki a keresztény civilizációt választotta, és úgy lett a keresztény Európa része, hogy eközben nem lettünk sem a Bizánci Birodalom, sem a Német-római Császárság hűbérese” – mondta, hozzátéve: pontosan ugyanez a feladatuk ma is, a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelme. Semjén Zsolt kijelentette: készen állnak arra, hogy folytassák Szent István országépítő nagy művét.

Kocsis Máté: Mint jég a határt…

„Az előző kongresszus óta lezajlott egy országgyűlési választás, ahol úgy elvertük a baloldalt, mint a jég a határt” – húzta alá beszédében Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc emberei folytatták a főváros kirablását, továbbá mindent megtettek Brüsszelben Magyarország ellen.

Kövér László: ez a mi országunk, és meg is fogjuk tartani!

A házelnök kiemelte: aggodalomra van okunk, csüggedésre azonban nincs. Jó, ha “mindenki tudja, aki szórakozni akar velünk”, hogy ez a Weisz Erikek országa, a Nobel-díjasok, a Rubik Ernők, Petőfi és Madách, a Puskás Öcsik és az olimpiai bajnokok szülőföldje. “Az Árpád-házi szentek, Hunyadi János és Hadik András, a kurucok, a Nemecsek Ernők és Dugovics Tituszok, a Horváth Jánosok, Wittner Máriák és a pesti srácok hazája” – fogalmazott. Emlékeztetett: “2010-es kormányra kerülésünk óta ez a hetedik kongresszus, és a kétharmados többséggel való kormányzásunk 14. évét tapossuk”.

Az elmúlt két évben történteket számba véve azt mondta: kitört az orosz-ukrán háború, azóta az Európai Unió bevezetett 11 szankciócsomagot, amelyek hatására az orosz gazdaság ugyan nem rendült meg, az európai viszont igen. De a háború sem ért véget, “aminek a fegyver- és olajbizniszben érdekeltek nagyon örülnek” – vélekedett.

 Közölte: megalakult az ötödik Orbán-kormány, amire szövetségeseink válaszképpen ideküldtek egy “Andropov-imitátor” nagykövetet. “A brüsszeli föderalisták megpróbálják az országból kiszervezni a független igazságszolgáltatást, átadni a kormányzás ellenőrzését mindenféle ügynökszervezeteknek”, és eközben még a pénzünket is el akarják rabolni – sorolta.

Azt is mondta: továbbra sem sikerült sem Törökországot, sem egyetlen nyugat-balkáni csatlakozásra váró országot felvenni a tagállamok sorába, és “milliószám özönlenek be a menekültnek álcázott hódítók”. Eközben pedig az Európai Unió két évvel közelebb került saját maga felszámolásához – fogalmazott.

Úgy látja, “véget ért egy aranykorszak”, helyét az infláció és a gazdasági, jövedelmi szűkülés elleni küzdelem vette át. Ugyanakkor továbbra is nő a foglalkoztatottság, és nőnek a beruházások, ami reményt ad arra, hogy hamarosan egy új, felfelé ívelő időszak veheti kezdetét – mondta.

Kövér László hangsúlyozta: “nem lettünk fiatalabbak, de talán boldogabbak igen, még az sem kizárt, hogy egy kicsit bölcsebbek is”. Arról is beszélt, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzék nem lett sem okosabb, sem szebb, gátlástalanabb és aljasabb viszont annál inkább. “Ne bocsássunk meg nekik, mert tudják, mit cselekszenek” – fűzte hozzá.

Kubatov Gábor: kétszáznégy nap múlva véget lehet vetni a “rémálomnak”

Budapesten minden a káosz felé tart, de már csak kétszáznégy nap van, hogy “véget tudjunk vetni ennek a rémálomnak” – mondta Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója szombaton Budapesten, a Fidesz 30., tisztújító kongresszusán. A politikus kifejtette: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester “régóta pajtikák”, jóban voltak már akkor, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt, ugyanis Karácsony Gergely neki dolgozott a miniszterelnöki hivatalban politikai tanácsadóként “és a cégén keresztül zsíros megbízásokat kapott”.

Úgy vélte, “mindkettő alkalmatlan”. Rossz végigsétálni Budapest koszos, hajléktalanokkal teli utcáin, “éppen úgy minden a káosz irányába tart”, mint Gyurcsány Ferenc ténykedése alatt. Budapest hitelekből működik, a kiszivárgott dokumentumok szerint még az idén csődbe megy, miközben az ország leggazdagabb városa, és amikor Tarlós István, “Budapest egyik legjobb főpolgármestere” átadta a város kulcsait, a tartalékai megközelítették a 200 milliárd forintot – mondta. Hozzátette: úgy van csődben Budapest, hogy 2019 óta a város bevételei folyamatosan nőnek Hangsúlyozta: teli kasszából, növekvő adóbevételekből és támogatásokból sikerült romba dönteni a költségvetést, ahogyan “Geri titkos főnöke”, Gyurcsány Ferenc csinálta az országgal.

Deutsch Tamás: “fanatikus háborús agitátorokká válnak” a brüsszeli bürokraták

Döbbenetes, velőtrázó és fájdalmas mindennap látni, hogy “fanatikus háborús agitátorokká válnak” a békeprojektként létrejött Európai Unió bürokratái – mondta Deutsch Tamás.

A politikus hangsúlyozta, az uniónak “az a hivatása, hogy több száz millió európai és Európa szomszédságában élő polgár békéjét garantálja”. Ám miközben rengetegen halnak meg az ukrajnai háborúban, “a magyar dollárbaloldal minden európai parlamenti képviselője a háború eszkalálódása, az újabb és újabb fegyverszállítások mellett tör lándzsát Brüsszelben” – közölte.

Varga Mihály: Magyarország visszatért a növekedési pályára

Magyarország visszatért a növekedési pályára az orosz-ukrán háború, a megújuló brüsszeli politikai támadások és a washingtoni presszió ellenére is – jelentette ki a pénzügyminiszter.  Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország 2019-ben a legnagyobb növekedést mutatta fel az Európai Unióban, s bár a trendet a koronavírus-járvány és az azt követő időszak megszakította, a gazdaság egészséges szerkezetének, az energiaárak világpiaci csökkenésének köszönhetően “újra növekedési pályára álltunk”.

Az Európai Bizottság a héten kiadott őszi gazdasági prognózisában azt jelzi: Magyarország a növekedést tekintve 2024-ben az uniós országok első harmadában lesz, 2025-ben pedig a magyar gazdaság teljesíthet a legjobban az unióban – közölte.

Kapcsolódó témák: #Fidesz | #kongresszus | #tisztújítás |