Hirdetés
Győr+
2019.01.14. 07:09

Még mindig sok komolytalan hívás érkezik a 112-re

Még mindig rengeteg komolytalan hívás érkezik az egységes segélyhívóra. Nagyjából ötmilliószor tárcsázzák évente a 112-t - ebből négymillió alkalom nem indokolt, sokszor ráadásul nevetséges. A rendőrség most újra figyelemfelhívó akciót indított, hogy milyen esetekben lehet hívni a 112-t. Tavaly is volt ilyen, de nem sok eredménnyel.

Hirdetés

A 112-es segélyhívó rendszer operátoraihoz beérkező hívások közül öt esetből négy szükségtelen – erről beszélt korábban a Katasztrófavédelem szóvivője. Az ilyen hívások csak feleslegesen terhelik a rendszert.

A rendőrség, az Országos Mentőszolgálat és a katasztrófavédelem már tavaly is kampányt indított a 112-es segélyhívóra érkező, intézkedést nem igénylő hívások visszaszorításáért. Akkor a három szervezet közösen készített egy rövid videót, amelyben megtörtént esetek alapján mutatták be, hogy nap mint nap milyen felesleges hívások terhelik a rendszert.

Hirdetés

Idén készült egy újabb videó, amelyben a rendőrség ismét felhívja a figyelmet arra, hogy mire való a 112-es segélyhívó. A kisfilm célja az intézkedést nem igénylő hívások magas számának visszaszorítása, valamint egy-egy bejelentés esetén a diszpécser kérdéseire adott pontos és lényegre törő válaszok, mert ezek akár életet is menthetnek.

Magyarországon 2014 májusa óta működik élesben a 112-es segélyhívó, amire naponta tizennégyezer, havonta négyszázhúszezer, tehát évente átlagosan több mint ötmillió hívás érkezik. Ezekből viszont csak egymillió igényel intézkedést. Az operátorok ezeket kiszűrik és csak azokat továbbítják a készenléti szolgálatoknak, amelyek tényleges beavatkozást igényelnek.

Fotó: MTI – Varga György

hirado.hu

likeold
a fb oldalunkat