Hirdetés

Medve kószál a Mátrában

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.07.30. 07:03

Szerda éjjel egy gyakorlott túrázó számolt be szerencsésen végződött élményéről egy gyöngyösi közösségi csoportban.

Hirdetés

A Kékes Online beszámolója szerint, egy házaspár szerda este, körülbelül fél nyolckor forrásvízért indult a Rákóczi-forráshoz. „Mátrafüredet a sárga sáv jelzésen hagyták el a Múzsla-kilátó irányába. A beszámoló szerint a település közelében a turistaúton, tőlük alig 20 méterre termett előttük egy medve. Szerencsére a vadállat nem fordult meg és az ösvényen felfelé elvágtatott” – számol be a helyi hírportál. A közösségi oldalon közzétettposzthoz egyébként több hozzászólásban is ízt írják, hogy gombaszedők Mátraháza közelében is találkoztak már medvével.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága április 24-én jelentette be honlapján, hogy egyértelműen utaló jeleket véltek felfedezni Szilvásvárad községhatárban, hogy egy medve kószál a vidéken. Közleményükben azt írják, hogy nem lehet biztosan tudni, hogy csupán egy állat kóborol-e Magyarország területén, vagy több medve is hazánkba tévedt. Egyetlen példány is hatalmas területeket be tud járni, igen rövid idő alatt.

Hirdetés

A barna medvéről

Magyarország mai területéről az 1850–1860-as években kipusztult. Az ezt követő másfél évszázadban csak egy-egy esetben fordult elő, majd az ’90-es évek közepétől – a szlovákiai állomány gyarapodásával párhuzamosan – már történtek szórványos észlelések a Börzsönyben, az Ipoly mentén és a Bükk-vidéken is. Legkésőbb 2014 elejétől pedig újra állandóvá vált az állat jelenléte hazánk területén.

Kapcsolódó témák: #szabadidő | #színes |
likeold
a fb oldalunkat