MÁV: több mint 40 vonalon lép életbe az ingázók számára kedvező változás

Győr+ Fotó: MÁV
2024.04.02. 14:56

Az utazói visszajelzések és szakmai tapasztalatok figyelembevételével az idei tavaszon is kisebb mértékben módosult a decemberben meghirdetett menetrend.

A szokásos, ún. évközbeni menetrendmódosítástól, azaz április 7-től több mint 40 vasútvonalon alkalmazkodik még jobban a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje a munkába és iskolába járási, illetve a hazautazási és átszállási szokásokhoz.

A menetrend további felülivizsgálata az idei esztendőben is további két alkalommal – a nyári szezon kezdetén, illetve a tanév indulásakor, szeptemberben – lesz.

A jelenlegi, december 14-ig érvényes vasúti menetrend módosítása során – a járási egyeztetéseken túl – a tavaly nyári online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe vették több vonal esetében, hogy a vonatok még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedhessenek, így téve vonzóbbá a közösségi közlekedést és növelve annak versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.

A győri vonalon bevezetett változások:

1-es számú Budapest―Győr―Hegyeshalom vonal:

A tavaly decemberi menetrendváltástól ’pilot’, azaz próbajelleggel a határállomáson való megállás nélkül haladhat két-két railjet, így a határon át gördülékenyebbé, egyszerűbbé vált a személyszállítás. Azáltal, hogy a 261-es számú Railjet xpress járat a menetrendváltás óta nem áll meg Hegyeshalomban, csökkent a Hegyeshalom és Budapest közötti eljutás üzemideje. Ennek ellensúlyozása érdekében a Hegyeshalomból 22:35-kor Győrbe továbbinduló EuRegio vonat (9451) Hegyeshalomból 14 perccel korábban indul, Mosonmagyaróvár állomáson átszállást biztosítva a 261-es Railjetre. Mosonmagyaróvárról 1 perccel korábban megy tovább, utána változatlan marad a menetrendje.

A délutáni, esti G10-es vonatok (9304, 9314, 9308) 1 perccel később érkeznek Győrbe.

11-es számú Győr―Veszprém vonal:

A Veszprémből Győrbe 5:05-kor induló vonat (39519) Veszprémből 2 perccel korábban, 5:03-kor indul.

A többi vonalat érintő változásról a mavcsoport.hu oldalon tájékozódhat.

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #MÁV | #vasút |