MÁV: Idén már tizenöt ember életét követelte a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2024.04.14. 12:35

Idén a MÁV vonalain 16 baleset történt vasúti átjárókban, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Egy baleset halállal végződött és három súlyos sérülésekkel járt. Tizenkét ember halt meg tiltott helyen tartózkodás miatt, őket elsodorta vagy elütötte a vonat. Egy ember életét követelte és ketten súlyosan megsérültek, amikor leugrottak a mozgó vonatról. Áramütés okozta a halálát annak a fiatalembernek, aki felmászott egy álló mozdony tetejére szelfit készíteni. Értelmetlen halálesetek, amelyek mindegyikét az alapvető biztonsági szabályok megszegése és a figyelmetlenség okozta. A MÁV újra nyomatékosan kéri a közlekedőket a szabályok betartására és a körültekintő közlekedésre.

A szabályok megszegése miatt tizenhat járművel ütközött és tizenkét embert elütött a vonat, azonban a gázolások száma összességében ennél is jóval magasabb: 2024. első negyedévében huszonhárman döntöttek úgy, hogy a síneken vetnek véget az életüknek. A balesetek sok esetben többórás késéseket eredményeznek, amelyek sokezer utasnak okoznak bosszúságot, kellemetlenséget.

Minden gázolás traumatikus élmény a vonat vezetőjének, illetve azoknak az utasoknak is, akik a járműről vagy a peronról nézik végig az eseményeket. Ezt a témát dolgozza fel a MÁV-VOLÁN-csoport közelmúltban elindított podcast-sorozatának legújabb adása, amelyben Bognár Judit motorvonatvezető, Molnár Péter mozdonyvezető és Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus beszélget Somogyi Zoltán műsorvezetővel.

A Menetközben podcast-sorozat „Gázolások, balesetek a mozdonyvezetők szemszögéből” című epizódja is része a MÁV 2022 áprilisában „Érj haza biztonságban!” címmel elindított vasútbiztonsági kampányának.

Forrás: MÁV

A MÁV a vasútbiztonsági kampány kezdete óta működteti a mav.hu/erjhaza oldalt. Az oldalon elrettentő baleseti helyszíni fotókat, magyarázó- és alap vasútbiztonsági információkat, és a témában készült saját videókat mutatnak meg. A vasúti átjárós balesetek rendkívül magas száma miatt 2022. május 3-án a mozdonyvezetők nyílt levélben fordultak a közúti közlekedőkhöz.

A 2024-es kampány során szerte az országban, de kiemelten a vasúti átjárók közelében újra találkozhatnak a közlekedők figyelemfelkeltő plakátokkal. Motorvonatok fedélzeti monitorain, vágányvégi kijelzőkön valamint online felületeken is megjelennek vasútbiztonsági témájú üzenetek és filmek. Figyelemfelkeltő rádióspotok is adásba kerülnek országos rádiók reklámsávjaiban. A nyári időszakban Balaton-menti és a Velencei tó közelében fekvő vasúti átjáróknál és az Erzsébet táborokban oktatási jellegű, balesetmegelőzési célú kitelepülésekkel erősítjük a kampányt. A kitelepülések közelében a rendőrség közúti ellenőrzéseket tart.

A vasúttársaság igyekszik a lehető legtöbbekhez eljuttatni üzenetét: járművel vagy gyalogosan közlekedve is élet-halál kérdése lehet a KRESZ szabályok betartása!

Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Kapcsolódó témák: #baleset | #közlekedés | #közlekedésbiztonság | #MÁV | #vasút |