Hirdetés
Digitális világ

Magyar felhasználók fizetési adatait is ellopták

Illusztráció: Győr+ archívum
Győr+
2021.06.11. 18:07

Újabb hatalmas adatlopási ügy miatt aggódhatunk.

Hirdetés

Rosszindulatú programok segítségével hárommilliárd Windows-alapú számítógépből 1,2 terrabájt adatot loptak el hackerek 2018 és 2020 között, az adatok között fizetési információk is voltak – írta meg az Index a brit Metro nyomán.

A fájlok rengeteg bejelentkezési adatot is tároltak, a támadók összesen 26 millió fiók kódjához jutottak hozzá, amelyek nagy része az Apple-höz, az Amazonhoz, a Facebookhoz és a Netflixhez köthető. Ezek között találni magyarországi fizetési adatokat is, és bár van, amelyik több éves, ettől még veszélyt jelenthetnek, ha valaki nem változtatott mostanában jelszavakat, vagy bankkártyát.

Hirdetés

A támadást a Nordlocker kiberbiztonsági cég fedezte fel, amely szerint a rosszindulatú programokat e-mailen keresztül aktiválták.

Hogyan tudjuk ellenőrizni, hogy lopták-e már az email címünket? Szerencsére vannak úgynevezett etikus hekkerek, azaz olyan szakemberek, akik a feketepiaci adatokat, módszereket jó célra használják. Ilyen oldal a https://haveibeenpwned.com/, ahol email címünkre kereshetünk rá (a fehér mezőbe írva azt teljes formájában, majd a pwned? gombra kattintva). Ha pirosra vált az oldal, bajban lehetünk, ugyanis kikerültek az adataink valamikor. Ezeket részletesen fel is tünteti az oldal.

Korábban írtuk a témában:

Kapcsolódó témák: #digitális | #online | #pénz |
likeold
a fb oldalunkat