Hirdetés
Győr+
2019.01.08. 08:48

Magyar applikáció hozhatja közelebb egymáshoz a termelőket és a vevőket

Jelentősen megkönnyítené az emberek hétköznapjait, ha nem kellene sorba állni a zöldségesnél vagy a piacon, mégis többségében fenntartható forrásból származó, helyi termelők által előállított élelmiszereket vásárolhatnának. Mostantól ehhez csak egy okostelefonra van szükség.

Hirdetés

Bár a legtöbb nagy élelmiszerlánc ma már kérésre házhoz szállítja az online kiválasztott termékeket, azok nagy része nem környezetbarát. Erre, és a hazai termelők támogatására kínál megoldást egy új, magyar fejlesztésű applikáció, a Kofago.

A termelők és a vevők az applikációnak köszönhetően kapcsolatba tudnak lépni egymással, nincs szükség arra, hogy egész országokat utazzanak át a termékek.

Hirdetés

Nagyjából két évvel ezelőtt kezdtek el gondolkozni a kérdésen, és ebből született meg az alkalmazás, ami elhozza a megoldást a vevők és az eladók számára úgy, hogy közvetlen kapcsolat alakulhat ki köztük. Felkereshetik egymást, megbeszélhetik, hogy pontosan mire van szükségük – fejtette ki Dali Zsófia Panna, a Kofago marketing és ügyfélkapcsolatokért felelős munkatársa az M1 Kék bolygó című műsorában.

Az alkalmazás ma már az egész országot lefedi. Több száz termelő regisztrált Zalától Békés megyéig, így könnyen lehet olyan termelőt találni a közelben, aki online is árusítja termékeit.

A Kofago alkalmazás segít egymásra találni

Az applikáció fejlesztői több szempontból is támogatják a fenntartható fejlődést. Kanalas Sándornak, a Kofago fejlesztőjének azért is tetszett meg az ötlet, mert nagyon sokrétű. Amellett, hogy a helyi termelőket támogatja, környezetkímélő és ökológiai szempontból is sok pozitív hozadéka van.

„Ilyen például az, hogy a keresésnél nem engedünk ötven kilométernél nagyobb távolságot, hiszen ha onnan hozzák és szerzik be a termékeket, azon a területen belül sokkal kisebb lesz az ökológiai lábnyom” – fejtette ki.

Fenntartható és jövőbemutató ez az alkalmazás, hiszen az ökológiai lábnyom mellett szem előtt tartja a szezonalitást is. Magától értetődő, hogy a csomagolási hulladék is jóval kevesebb, ha helyi termelőtől vásárolunk, mint egy szupermarketben. „Nyilván így sem küszöbölhető ki teljesen a csomagolóanyagok használata, de nem kell mindent előre befóliázni vagy csomagolni, mert ennek szükségét a vásároló is el tudja dönteni – mondta Dali Zsófia Panna.

Hamarosan nemcsak a magyar, hanem a környékbeli országok kistermelői is regisztrálhatnak, így még több termelő, illetve vásárló csökkentheti ökológiai lábnyomát, valamint időt, pénzt és energiát is megtakaríthat.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

hirado.hu

likeold
a fb oldalunkat