Plazmadonor

Lezárul a mintavételre jelentkezés lehetősége

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.05.27. 13:45

A donorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazma-készleteket maximálisan feltöltötte az Országos Vérellátó Szolgálat. A jövőben a gyógyítói igényeknek megfelelően, megkereséssel fogják plazmaadásra kérni a donorjelölteket.

Hirdetés

A mások élete és egészsége iránti önzetlen felelősségtudat több mint 5.000, a koronavírus-fertőzésből gyógyult embert indított arra, hogy konvaleszcens plazmadonornak jelentkezzen, ezzel segítve azok terápiás ellátását, akik súlyos vagy életveszélyes állapotba kerültek a fertőzés miatt.

Az ellenanyagszint-vizsgálat után kiválasztott donoroknak köszönhetően a koronavírus-járvány eddigi ideje alatt több mint 60 kórházban több ezer alkalommal használtak a fertőzésből gyógyultak vérplazmájából készült speciális készítményt a betegek gyógyításában – tájékoztatott az Országos Vérellátó Szolgálat.

Kifejtették, a donorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazma-készleteket maximálisan feltöltötték. A járvány enyhültével csökken azon fertőzöttek száma is, akiknek erre a készítményre van szükségük.

Ezért, május 30-án lezárul a mintavételre jelentkezés lehetősége. A szolgálat közölte, a továbbiakban a gyógyítói igényeknek megfelelően, megkereséssel fogják plazmaadásra kérni a donorjelölteket.

Hirdetés