Fejlesztés

Letették a koroncói Bodza Bölcsőde alapkövét

Fotó: a szerző felvétele
Ficsór Dávid
2021.11.10. 18:22

Szerda délután letették a koroncói Bodza Bölcsőde alapkövét. A beruházás a Területfejlesztési Operatív Program keretében 310 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg.

Az intézmény építésére azért volt szükség, mert 2010 óta közel 40%-al nőtt a Győr melletti település lakosságszáma, jelenleg 2792 fő.

Radicsné Kincses Mária, a község polgármestere a szerdai rendezvényen elmondta, 2013 szeptemberében lehetőségük nyílt arra, hogy a polgármesteri hivatalban külön bejárattal létrehozzanak két csoportszobát, ahol 5-5 kisgyermeket tudtak fogadni. Ez azonban hamar kicsinek bizonyult, megoldást kellett találniuk.

2019-ben sikerült pályázatot benyújtaniuk új bölcsőde építésére, az erre kapott kivitelezői árajánlatok azonban messze túlmutattak a projekt támogatói okiratában foglalt keretösszegen. Ezért 70 millió forintos többlettámogatást igényelt az önkormányzat, amire idén szeptember elején kaptak pozitív választ, így a munkaterület átadás után elindulhattak a munkálatok.

Az alapkőletételen részt vett a terület országgyűlési képviselője. Gyopáros Alpár beszédében úgy fogalmazott, azért vállalnak több gyermeket a szülők, mert hisznek abban, hogy érdemes gyermeket vállalni abban az országban, melyben élnek. Hisznek a Jóistenben, hogy megőrzi őket egészségben. Hisznek az önkormányzatokban és természetesen az államban, hogy biztosítják azokat a szolgáltatásokat, 21. századi infrastruktúrát, melyekkel a gyermekeiket nagy biztonságban tudhatják nap, mint nap.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a rendezvényen azt mondta a kormány jó döntést hozott, amikor a megyei önkormányzatokra bízta a területfejlesztési források szétosztását, így nem budapesti íróasztalok mellett, hanem helyben dönthetik el azt, hogy melyek azok a legfontosabb fejlesztések, feladatok, amikre szükség van. „Amikor a gyerekekbe fektetünk, a jövőbe fektetünk” –hangsúlyozta.

398 négyzetméteres lesz a Bodza Bölcsőde, 2 foglalkoztatóval, aminek 14-14 fő lesz a kapacitása és egy tornaszobát is kialakítanak. Idén már 40 gyermek született Koroncón és jelenleg 16 kismamát tartanak nyilván, így szükség lesz a teljes kapacitással működő bölcsődére. Ha minden a tervek szerint alakul, 2022-ben elindulhat a bölcsődei ellátás az új épületben.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid
Kapcsolódó témák: #bölcsődék | #Győr-Moson-Sopron | #nevelés |