Lejár az akadálymentes szavazóköri voksolás igénylésének határideje

MTI Illusztráció: Marcali Gábor
2024.06.05. 06:59

Szerda délután 16 óráig igényelheti a mozgásában akadályozott választópolgár, hogy akadálymentes szavazókörben szavazhasson a vasárnapi választásokon; mozgóurnát pedig a szavazás napján délig lehet igényelni.

Amíg nem sikerül az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne szavazni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7913 ilyen szavazókör van.

A választópolgár – ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes – szerdán 16 óráig kérheti online a www.valasztas.hu-n vagy személyesen a helyi választási irodában, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet egészen a szavazás napján, június 9-én 12 óráig be lehet nyújtani. A mozgóurna igényléséhez a választópolgárnak kérelmet kell benyújtania, ezt beadhatja online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján, illetve postai úton is bármely helyi választási irodához.

Kapcsolódó témák: #akadálymentesítés | #szavazás |