Hirdetés

Közös kávéval a jó párkapcsolatért

Fotó: Freepic
Szabó Csilla
2020.10.18. 19:09

A párkapcsolatok próbatétele a mindennapokban folyamatosan zajlik. A harmonikus együttléthez hozzájárulhat viccesen szólva egy kávéfőző vagy teáskancsó is. A közösen elfogyasztott kávé és tea alapját adhatja a meghitt beszélgetéseknek, egymásra hangolódásnak, és egymásra figyelésnek.

Hirdetés

Kovács Sára Judith, életvezetési tanácsadó, párkapcsolati coach megemlíti, ha ismerőseinkkel véletlenül vagy előre egyeztetve találkozunk, gyakran mondjuk: „Ugorjunk el egy közös kávéra, teára!” Közben ugyanis jókat lehet beszélgetni, kikapcsolódni a mindennapok rohanásából. Ez a párkapcsolatok esetében is igaz, sőt, feltétele kell legyen a mindennapoknak, amellyel elkerülhetők az együttélések vagy házasságok buktatói.

Hogyan oszthatjuk periódusokra az együtt töltött éveket? Az első szerelmes év a lila köd, amely után azt hisszük, hogy a másikat meg tudjuk változtatni. Két év, amíg a párok összeszoknak, de 3-4 év alatt el is tudnak kényelmesedni a kapcsolatban. A legkritikusabb az 5.-7. év, lassan félszavakból is megértik egymást, de ilyenkorra csökken a kapcsolatban az intimitás, nagy feladatot ró a felekre a gyermeknevelés.

Hirdetés

Ezt követő időszakban „túl sokat vállalnak”, kevés idő marad egymásra, kezdenek ellaposodni a párkapcsolatok. Ekkor lépnek be a szeretők, erre az időszakra esik a legtöbb válás is. Ha mégis együtt maradnak, idővel a gyerekek kirepülnek és a párok hirtelen az addig megszokott napi rutin nélkül élik tovább a mindennapokat.

Fotó: Freepic

A nők és a férfiak ráadásul máshogy állnak a párkapcsolatokhoz. Mit akar a nő? Gyengédséget, meghittséget, virág, csók, ölelés, apró üzenetek és szerelmes szavak. Napi két órát beszélgetne párjával, szeretné, hogy figyeljenek az igényeire. Őszinteségre és bizalomra vágyik és fontos számára, hogy párja jó apa legyen, példaképként álljon a gyermek előtt. Mit akar a férfi? Szexet, azt, hogy párja vonzó legyen, de mellette meghitt otthont teremtsen. A férfi szeretné megvalósítani önmagát és hogy felnézzenek rá. A kikapcsolódásnál a barátokhoz, a férfias hobbikhoz ragaszkodik jobban, legyen az foci, horgászat, barkácsolás. Hogy a két fél elvárásai találkozzanak, abban viccesen említve nagy szerepe van a kávéfőzőnek, teáskancsónak. Kovács Sára Judith szerint, ha a párok kialakítanak egy szertartásszerű időt, amiben a főszerepet kapja a teázás vagy kávézás, abban a pillanatban, amint leülnek egymással szemben, elindulhat a beszélgetés, az egymásra hangolódás.

A boldog párkapcsolathoz kell az együtt töltött minőségi idő. A szertartásszerű, napi rendszerességű teázós, kávézós fél órában az italt kevergetve, kortyolgatva a felmerülő gondolatatokat meg lehet beszélni. Ebben az időben persze nincs helye a tévének, telefonnak, és egyéb zavaró körülménynek, akkor lesz minőségi az együttlét, ha egymásra figyelnek, és kizárják a külvilágot.

Fotó: Freepic

„Az ellaposodott kapcsolatokban, az állandó rohanásban egyre kevesebb figyelem irányul egymásra. A közös minőségi idő javít ezen, és ha kell, hát vessük be a kávéfőzőt a cél érdekében” – mondta a szakember. Sokat segít a beszélgetések elindításában a közös vacsora vagy hétvégi ebéd is, amikor a családtagok elmondhatják véleményüket, élményüket, gondolataikat.

Hogyan vezethetjük rá a párunkat, hogy neki is igénye legyen erre? A szertartás közben már egy mondat is elindíthatja a beszélgetés folyamát. A megtörtént eseményeket, a céljainkat is fel lehet ilyenkor hozni, hiszen az elhallgatott dolgok később veszekedéseket is hozhatnak. „Ahhoz hogy a környezetem viselkedését meg tudjam változtatni, először magamat kell változtatnom, nekem kell megtennem az első lépést. A kávéfőző egy eszköz lehet abban, hogy a gondolataimat a másik számára megfelelően továbbítani tudjam. A lényeg a tervezett idő, a kényelmes helyzetben beszélgetés”- emelte ki Kovács Sára Judith.

Kapcsolódó témák: #Hölgyvilág |
likeold
a fb oldalunkat