Közel nyolcmilliárd forinttal támogatja a falusi kisboltokat a kormány

MTI Illusztráció: Depositphotos
2023.04.18. 06:20

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kijelentette, hogy a Magyar Falu Programon keresztül csaknem nyolcmilliárd forintnyi működési támogatást nyújt a kormány 2806 falusi kisboltot üzemeltető vállalkozásnak.

“A tenderen valamennyi, érvényes pályázatot benyújtó vállalkozás nyert, így átlagosan 2,9 millió forintot költhetnek rezsire, bérleti díjra vagy bérre” – közölte Gyopáros Alpár kormánybiztos. A nyertesek névsora megtalálható a Magyar Falu Program, illetve a kormány honlapján.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a program indulása, azaz 2019 óta már több mint ezermilliárd forintot költött az állam a kistelepülések fejlesztésére. Elmondta, hogy a támogatásokat az önkormányzatok mellett civil szervezetek és egyházközségek is igényelhették, a falusi CSOK keretéből pedig 40 ezer család kapott támogatást.

A falusi útalapból 3 ezer kilométernyi, falvakat összekötő mellékutat újítottak fel, illetve már 2021-ben pályázatot hirdettek a kisboltok fejlesztésére is. Az 50 milliárd forintot akkor a kisboltoknak otthont adó épületek felújítására, illetve eszközök, például hűtőpultok, pénztárgépek vásárlására használhatták fel az üzemeltetők.

A támogatások célja, hogy növeljék a kistelepülések vonzerejét, ennek alapvető eleme egy működő kisbolt” – mondta Gyopáros Alpár.

Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #boltok | #fejlesztés | #Magyar falu program | #támogatás |