Kormányinfó: maradnak az árstopok!

Győr+
2022.10.22. 11:28

A legfrissebb kormányzati döntésekről számol be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton délelőtt.

Hirdetés

Szerdai napon kormányülés zajlott, az itt született döntéseket ismertették a sajtótájékoztató résztvevői.

Gulyás Gergely kifejtette: elemezték az infláció okait, szankciós felárat kell fizetni az energiáért, ami súlyosan befolyásolja a magyar családok mindennapjait is. “A magas energiaárak miatt emelkedik minden terméknek az ára. Éppen ezért folytatjuk az árstopok politikáját, a kormány fenntartja az árstopokat, a kamat- és hitelárstopot is. Továbbá meghosszabbítjuk a Széchenyi Kártya Programot, valamint gyármentő programot hirdetünk” – fogalmazott Gulyás Gergely, majd átadta a szót Nagy Mártonnak, aki ismertette a részleteket.

Mint kiderült a kamatstopot a kis- és közép vállalkozásokra is kiterjesztik. “Alapvetően azt látjuk, hogy küzdünk a szankciós infláció ellen, de fontos, hogy úgy küzdjünk, hogy elkerüljük a recessziót. November 15-től vezetjük be a kamatstopot és a lakossági kamatstop idejéig, azaz 2023. június 1-ig marad érvényben” – árulta el a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton hozzátette: a kkv-k kamatstopja a változó kamatozású hitelekre vonatkozik. Június 28-i állapoton rögzítik a kamatot 7,77 százalékon.

Nagy Márton ugyanakkor kiemelte a Széchenyi Kártya Program fontosságát is. “Bár 3,5 százalékról fix 5 százalékra emelkedik január 1-től a kamata, fontos a megléte. A kamattámogatást az állam ki fogja fizetni, de a bankokat is ösztönözni kell, hogy ezt ajánlják. Összességében hat kártya marad meg” – ismertette. Hozzátette továbbá, hogy a bankadó részévé tehetik a hitelezés nagyságát is. A kormányinfón arra is kitért a későbbiekben, hogy november 15-től 60 ezer kkv-nál automatikus lép életbe a változó kamatozású a kamatstop. 

Az elmúlt napokban zajló uniós csúcs végeredményéről is szólt Gulyás. Mint mondta, reméli, hogy az uniós döntések hozzájárulnak az árak mérséklődéséhez. Ha a gázárcsökkentés előnyei bekövetkeznek, akkor azt Magyarország is élvezni fogja– emelte ki a miniszter.

A tájékoztatót követően újságírói kérdések következtek.

Nagy Márton egy kérdésre reagálva kifejtette, hogy az energiatámogatási programra eddig 1000 kkv regisztrált, ám potenciálisan 9000 fő lenne rá jogosult, így mindenkit arra buzdít, hogy gondolja át, és jelentkezzen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jövő évben beruházási támogatást adnak majd.

Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy napokon belül indul az online nemzeti konzultáció. Nagy eredmény, hogy Magyarországon először tudjuk megkérdezni az embereket a szankciókról, és ezek a szankciók bombaként hatottak az árakra” – mondta a kormányszóvivő.

“Jó esélyünk van arra, hogy jövő év végére egyszámjegyű legyen az infláció. A kormány mindig időben fog dönteni az ársapkákról” – ezt már ugyancsak kérdésre válaszolva fogalmazta meg Nagy Márton.

“Idén 17 milliárd euró lehet az ország energiaszámlája, míg tavaly csak 7 milliárd euró volt. Most a legfőbb cél az ipari árak enyhítése, és nem akarjuk terhelni a nagyvállalatokat” – ismertette a miniszter.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #árstop | #infláció | #kkv | #kormányinfó |