Kormányinfó: itt vannak a részletek az uniós megállapodásról!

Győr+ MTI/Illyés Tibor
2022.12.13. 09:49

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kedden a hazánknak járó források ügyéről.

A találkozó kezdetén Navracsics Tibor elmondta, hogy az állandó képviselők egyezségre jutottak a  helyreállítási tervvel kapcsolatban. “Minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk. December 31-ig meg kellett állapodni a kohéziós pénzek megőrzéséhez. Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz” – mondta a területfejlesztési miniszter.

“2300 milliárd forint nyílik meg a helyreállítási alap keretében” – tette hozzá Navracsics Tibor.

Mint kiderült 70 százalék a megújuló energiákba, míg 30 százalék a digitális átállást segíti. Az operatív programok tekintetében 14000 milliárd forint áll rendelkezésre, és ebből 4000 milliárd forintot már jóváhagyott a bizottság. 9-10 ezer milliárd áll a többi operatív program rendelkezésre.

“A tárgyalási stratégiánk kezdettől fogva világos volt” – fogalmazott a miniszter. Navracsics Tibor elmondta, hogy napokon belül aláírhatják a megállapodásokat. Kiemelte, hogy a jövőben számos olyan beruházást meg tudunk majd valósítani, amit csak uniós forrásból lehet finanszírozni.

Újságírói kérdésre válaszolva Navracsics Tibor elmondta, hogy a globális minimumadó semmilyen adóemelést nem jelent Magyarország számára, mivel a társasági adót nem kell emelni.

“Amint lesz pénz, akkortól lesz tanári béremelés” – ezt már Gulyás Gergely mondta ugyancsak kérdésre válaszolva. “A kormány megállapodott a bizottsággal a pedagógusok béremelésével kapcsolatban, ezért bízik benne, hogy minden ezek mentén zajlik majd” – tette hozzá.

Ukrajna helyzetével kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott, hogy az európai egység fenntartása különösen fontos. Ukrajna esetében további hitel felvételére nem kötelezik Magyarországot, és az unió sem vesz fel hitelt. “Az uniós költségvetés keretében jön létre ez a 18 milliárd eurós keret Ukrajna számára” – ismertette Gulyás.

A helyreállításai alap hitelrészével kapcsolatban Navracsics Tibor elmondta: még van 6 hónapjuk arra, hogy eldöntsék, felveszik-e, készülnek tervekkel, de majd az aktuális gazdasági környezetet tekintetbe véve fog döntést hozni a kormány.

Kapcsolódó témák: #helyreállítás | #kormány | #unió |