Kihirdette a kormány a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendeletet

MTI Illusztráció: Depositphotos.com
2023.10.06. 19:10

Jó hír a nyugdíjasoknak: a korábbi bejelentéseknek megfelelően a kormány kihirdette a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendeletet - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a kabinet Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban.

A mostani, háborús időkben is biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést, ezzel is szeretnék kifejezni az idősek iránti megbecsülésüket – jelentette ki Vitályos Eszter.

Közölte: a januárig visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni az idősek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, 2,5 millió ember.

A kiegészítéssel biztosított az inflációkövető nyugdíjemelés, a mostani, megemelkedett háborús és szankciós infláció mellett is – hangoztatta az államtitkár.

Tájékoztatása szerint a nyugdíj-kiegészítés mértéke 3,5 százalékpont, ez egy 210 ezer forintos átlagnyugdíj esetén havi 6500 forintot, éves szinten, a 13. havi nyugdíjjal együtt összesen csaknem 85 ezer forintot jelent.

Novemberben átlagosan 78 ezer forinttal kapnak többet az októberi ellátásukhoz képest a nyugdíjasok; a kiegészítő nyugdíjemelésre csaknem 190 milliárd forintot fordít a kormány – tudatta Vitályos Eszter. Hozzáfűzte, 2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, majd februárban érkezik a szintén emelt összegű 13. havi nyugdíj.

“Emellett tudjuk, hogy a nyugdíjasok megélhetéséhez alapvető fontosságúak a rezsidíjak és az élelmiszerárak” – folytatta az államtitkár. Kijelentette: ezért “bármennyire nem tetszik Brüsszelnek, a mostani háborús időkben is megvédjük a rezsicsökkentett árakat, és az online árfigyelővel a multikat is rávettük az élelmiszerárak csökkentésére”.

Illusztráció: Depositphotos.com