Állantkínzás

Két kutyának okozott maradandó károsodást az állatkínzó férfi

Illusztráció: Győr+ archívum
Győr+
2021.06.07. 07:39

A 49 éves férfi három kutyát tartott a Győrhöz közeli településen lévő otthonának udvarában. A kutyák olyan állapotba kerültek, hogy bejelentés érkezett a férfi ellen, akitől két kutyát egy állatvédő alapítvány már a rendőri intézkedéskor elvitt. A férfi ellen az ügyészség három rendbeli állatkínzás vétsége miatt emelt vádat.

Hirdetés

A Győri Járási Ügyészség vádirata szerint a férfi mindhárom kutyát állandó jelleggel láncon tartotta, nyakörv nélkül. Menedékük nem volt, egy ólba tudtak behúzódni, ahol egy rongyra feküdhettek. Élelemként a földre szórt főtt rizst kaptak, ivás céljából egy vödörben koszos víz volt nekik kihelyezve.

Az egyik német juhászkutya kórosan alultáplált volt, fején és fülén több sebbel, melyek elfertőződtek. Füléből dőlt a genny. Lába korábban eltört és rosszul forrt össze, ezért a kutya sántít. Állatorvosi ellátásban sosem részesült.

A boxer-keverék kutya a hosszú koplalás miatt májkárosodást szenvedett, fogai töröttek voltak, állatorvosi ellátásban ez az eb sem részesült soha.

A Győri Járásbíróság a férfit három rendbeli állatkínzás vétsége miatt – két évre felfüggesztett – hét hónap szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyészség a büntetővégzéssel szemben a vádlott terhére súlyosabb minősítés és hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében tárgyalás tartását kérte, ugyanis az utóbb beszerzett állatorvosi iratok szerint két kutya esetében is megállapítható a maradandó egészségkárosodás.

A német juhászkutyánál ugyanis a fülgyulladás az arc- és koponyacsontokat is érintette, emiatt egyik oldali hallójárata kiirtásra került, a beavatkozásból történő felgyógyulását követően azt a másik oldalon is el kell távolítani, emiatt teljesen meg fog süketülni. A boxer-keveréknél pedig egész életében májvédő kezelésre lesz szükség.

Ez pedig mindkét esetben kimeríti az állatkínzás bűntettét.

Az ügyben várhatóan a Győri Járásbíróság fog jogerős döntést hozni. – olvasható a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség közleményében.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állatkínzás | #Megyei Főügyészség |