Győr+
2019.01.06. 10:36

Kemény hajnali fagyok jönnek a derültebb, havas tájakra

A következő napokban kevesebb csapadék várható, de a derültebb, havas tájakon akár -10 fok alatti minimumokat is mérhetünk.

Vasárnap már országos csapadék nem várható, szakadozottabb lesz a felhőzet, többfelé a nap is kisüt, de kezdetben nyugaton, délnyugaton még gyengén havazhat, esetleg havas eső eshet, máshol csak hószállingózás fordulhat elő ott, ahol zártabb lesz a felhőtakaró, napközben pedig csak kevés helyen alakulhat ki hószállingózás, jelentéktelen havazás, egy-egy hózápor. Az északi-északnyugati szelet sokfelé élénk, erős, nyugaton és a Dunántúl északi felén viharos lökések is kísérhetik. Hajnalban +2 és -3 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas, kevésbé felhős, szélcsendesebb tájakon -5 fok alá is lehűlhet a levegő.

Délután -4 és +3 fok közötti értékeket mérhetünk, nyugaton lesz enyhébb, keleten, északkeleten hidegebb az idő.

Hétfőn az ország nagy részén sokat fog sütni a nap, sokfelé szinte zavartalan napsütésre van kilátás, de nyugaton felhősebb időre kell készülni, és errefelé hószállingózás, kisebb havazás is kialakulhat. A szél veszít erejéből, de reggel nyugaton és északkeleten, napközben pedig keleten, északkeleten még élénk lehet az északias szél, kezdetben egy-egy erős széllökés sem kizárt. Hajnalra a felhősebb nyugati tájakon csak -1, -3 fok köré csökken a hőmérséklet, máshol -5 fok alatti, a szélcsendesebb, havas, derült tájakon -10 fok körüli, vagy akár -10 fok alatti értékeket is mérhetünk.

Délután is sokfelé fagypont alatt marad a hőmérséklet, 0 és -5 fok közé melegszik csak a levegő.

Kedden megélénkülő déli széllel ismét csapadékosabb időre számíthatunk, elsősorban a Dunától keletre havazhat, a Dunántúlon inkább havas eső, valamint eső lehet a jellemző. Hajnalban a derültebb, havas északkeleti, keleti és délkeleti tájakon ismét nagyon hideg lesz, -10 fok alá is lecsökkenhet a hőmérséklet, ezzel szemben nyugaton csak kevéssel fagypont alatti minimumokat mérhetünk. Napközben a Dunántúlon +1 és +4, a Dunától keletre 0 és -6 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, északon, északkeleten várható a leghidegebb idő.

Szerdán is sok felhő lesz az égen, több tájegységünkön is előfordulhat kisebb csapadék, mely kisebb havazásból nyugaton, délnyugaton és délen havas esőbe, illetve esőbe válthat, máshol gyenge havazás lehet a jellemző délután is. A Dunántúlon feltámad az északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet -1 és +5 fok között alakulhat.


Forrás: Időkép
Fotó: Beledi Márta