Hirdetés
Nőtt az érdeklődés a fatüzelés iránt

Kályha vagy kandalló?

Fotó: Kiss Géza
J. Kovács Andrea
2022.08.05. 15:34

Az energiaválság elbizonytalanította az embereket. Sokan elgondolkodtak rajta, mivel és hogyan lehet kiváltani a gázfűtést. Erről beszélgettünk Kiss Géza kályhásmesterrel.

Hirdetés

Többen keresik Önt ezekben a hetekben, mint máskor?
– Jelentősen megnőtt az érdeklődés. Eddig sem szenvedtünk a munkanélküliségtől, de az elmúlt időszak elbizonytalanította az embereket és azóta szinte egész nap cseng a telefonom. Nagyon sokan csupán puhatolóznak, hiszen nem ismerik a lehetőségeiket. Arról sincs elképzelésük, hogy pontosan mit szeretnének, csak keresnek valami olyat, amivel – ha úgy adódik – pótolni tudják a kieső gázfűtést.

– Melyek az alapfeltételei a fával való tüzelésnek?
– Először is a kályhák, kandallók használatának alapfeltétele egy kémény. Sajnos sok házat felépítettek egyetlen kémény nélkül. Hiába tiltakozott ellene annak idején a kályhás szövetség, semmit nem értünk el, az Építési Szabályzat lehetővé tette. Családi háznál adott esetben megoldható az utólagos kéményépítés, de meglehetősen költséges és bonyolult folyamat, hiszen többek között födémáttöréssel jár. Mégis van olyan ügyfél, aki ezt is megkockáztatja azért, hogy több lábon álljon.
Másodszor, a kályhás fűtéshez fára van szükség. Ez egyrészt tárolóhelyet igényel, másrészt pedig fizikai energiát, mert a fát be kell hordani, gyújtóst készíteni és folytathatnám. Sokaknak erről elképzelésük sincs, emberéletek teltek úgy el, hogy nem kerültek a tűzrakással kapcsolatba, hiszen már panelban felnőtt nyugdíjasaink is vannak.

Hirdetés

Mi a különbség a kályha és a kandalló között? Mikor melyik ideális?
– Divatosabbak a kandallók, mert a nagy ajtók látványos tűzélményt nyújtanak. Nagyon gyorsan meleget adnak, viszont hamar kihűlnek, hőtárolásra nem alkalmasak. Vannak ugyan hozzájuk építhető hőtárolós elemek, de sosem fogják visszaadni azt az élményt, amit egy cserépkályha nyújt.
A cserépkályhában benne van egy-másfél tonnányi anyag, ami átmelegszik. Az agyag rossz hővezető, tehát lassabban – 24, illetve 36 óra múltán – adja le a meleget. Amíg egy cserépkályhát felfűthetünk egész napra egy vödörnyi fával, ugyanez a mennyiség a kandallóban 1-2 óra alatt elég. Mégis utóbbiak iránt óriási az érdeklődés, főként a minimál stílusú, egyszerű fajtát látják szívesen a modern otthonokban.
Azt kell eldönteni az ügyfeleknek, hogy hajlandóak-e mindennap begyújtani, erre időt, energiát szánni? Ha igen, akkor a cserépkályhába érdemes beletenni a pénzüket. Ez költségesebb ugyan, cserébe egy vödör fával lehet melegíteni. Aki csak alkalmanként szeretne fával tüzelni, annak érdemesebb a kandallót választani. Itt nem kell arra a felfűtésre várni, ami cserépkályha esetében első begyújtásnál másfél-két óra is lehet. A kandallónál 15 perc után már érezhető a meleg.

Központi fűtésre alkalmas lehet a kályha vagy a kandalló?
– Volt a szakmának egy kísérlete arra, hogy központi fűtéses cserépkályhát építsen, de ez vakvágánynak bizonyult. Pont a hőtárolós jellege veszett el, mert a víz „kivitte” belőle a meleget. A cserépkályha légfűtéses, vagyis azt a helyiséget képes meleggel ellátni ahol áll, illetve azokat a helyiségeket, melyekkel közvetlen kapcsolatban van, ahová a levegő szabadon tud áramolni. Ugyanakkor léteznek központi fűtésre köthető kandallók, amik egy egész ház melegigényét képesek biztosítani, viszont rendszeresen rakni kell őket.

Végül szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy működésképtelen, sérült vaskályhákkal és egyéb eszközökkel senki ne kísérelje meg a fűtést, mert balesetveszélyes. – zárta Kiss Géza kályhásmester.

Kapcsolódó témák: #energiaválság | #fűtés |
likeold
a fb oldalunkat