Jön az utolsó pillanat: szóljon a szerelőnek, ha klímát szeretne!

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2023.05.05. 11:25

Az ingatlanpiac megtorpanásával a klímapiac is visszaállt a normál kerékvágásba és a nyár pörgeti fel jelentősen a keresletet a légkondicionálók iránt. Reider Péter, az egyik piacvezető termék lértékesítési vezetője elmondta, az elkövetkező néhány hétben nagy eséllyel még lehet rövid határidővel szerelőt találni, de júniustól akár hónapokat is kell majd várni a szakemberekre.

Az elmúlt években az építőipari boom hatására jellemzően egész évben hosszú várakozási idővel kellett számolniuk a klímavásárlóknak, hiszen folyamatosan zajlottak az építkezések és emiatt a szerelők állandóan leterheltek, a naptárjuk hónapokra előre be volt táblázva. Idén viszont újabb trendfordulóhoz érkeztünk és visszatér a klasszikus klímaszezon.

Reider Péter elmondta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyár beköszöntével kis túlzással megrohamozzák a piacot az érdeklődők.

Fotó: Depositphotos.com

„A tudatos vásárlóknak érdemes mindenféleképpen még májusban klímát szereltetniük, amikor még nincs olyan nagy meleg, illetve a szerelők még rövid határidővel tudnak dolgozni és a készletek is adottak. Aki most lép, annak a felmérést követő 1-2 héten belül be is szerelik az általa választott készüléket, így felkészülten várhatja az első nagyobb hőhullámokat”– fogalmazott.

Hozzátette, a főszezon előtt az importőr cégek óriási raktárkészlettel rendelkeznek, így szinte kizárt, hogy a kiszemelt klíma ne lenne elérhető.

30 százalékkal is drágább lehet nyáron a beszerelés

Reider Péter szót ejtett arról is, akik halogatják a klímavásárlást, azok jellemzően az első 35 Celsius-fok körüli kánikulánál kapnak észbe. Márpedig ebből egyre több van, továbbá a nyári időszak is egyre inkább kitolódik Magyarországon. Elemzések szerint hazánkban az 1970–1980-as évtizedben átlagosan június 21-én kezdődött a nyár és augusztus 20-án vége is volt, ezzel szemben a 2011–2019 átlaga szerint már május 29-től egészen szeptember 17-ig tartott az év legmelegebb évszaka, azaz körülbelül 50 nappal lett hosszabb a nyár. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2021-es nyár az átlagnál 1,2 Celsius-fokkal melegebb volt, ezzel az ötödik legmelegebb 1901 óta. Ez a tendencia a tavalyi évben folytatódott, így a 2022-es nyár a gyakori hőség mellett nagyon száraz is volt. A szakemberek hasonló időjárási viszonyokat jósolnak az év legmelegebb hónapjaiban 2023-ban is.

Ebben az időszakban jelentős kereslet zúdul rá a piacra, a szerelők leterheltsége miatt pedig extrém hosszú várakozási idővel is lehet számolni. Aki nyár közepén kezd el gondolkozni, lehet, hogy már csak őszre kap majd időpontot. Ilyenkor már fennáll a veszélye annak is, hogy nem megfelelően képzett szakembert találunk csak, ráadásul a keresleti hatásokra hivatkozva a beszerelési költségek akár 30 százalékkal is drágábbak lehetnek ” – mondta.

Fotó: Depositphotos.com

Hozzátette, ez a helyzet megnehezíti a döntést is, hiszen kapkodni kell a választással, valamint az is előfordulhat az idő előrehaladtával, hogy a kiválasztott klíma már nem lesz készleten, emiatt is csúszhat a beruházás.

A piacvezető cég értékesítési vezetője mindenkinek azt tanácsolja, hogy legyen körültekintő a márka- és szerelőválasztáskor, mert a klíma legalább 5-10 évig fog szolgálni minket. Mint mondta, csak szakképzett szerelőt válasszunk -, ne csak telepítőt -, olyan specialistát, aki egy esetleges meghibásodásnál vagy a készülék tisztításánál is a segítségünkre tud lenni.

Fotó: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #kánikula | #klímaváltozás | #nyár |