Hirdetés
Kormányinfó

Kormányinfó: Minden településre szerveznének oltási napokat

Fotó: mediaklikk.hu
Győr+
2021.12.02. 11:55

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart december 2-án, csütörtökön 12 órakor.

Hirdetés

Elsőként Gulyás Gergely a mai koronavírus adatokat ismertette.

A miniszter ismét felhívta a figyelmet a harmadik oltás felvételének fontosságára. Bíznak benne, hogy január végéig mindenki, aki eddig már felvette az első két oltást, felveszi a harmadikat is. Ennek érdekében egy héttel meghosszabbították az oltási akcióhetet.

Hirdetés

Megkezdődött a szervezése annak is, hogy helyben, egyes településeken is legyen legyenek hasonló akciónapok. Később döntenek majd arról, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz kötődjön-e.

Ezek után a rezsicsökkentésről tájékoztatott a miniszter, amit ezek után a magyar kisvállalkozások számára is elérhetővé tesznek, csakúgy mint az önkormányzatok számára. A rezsicsökkentés hozzájárul az infláció elleni küzdelemről is.

Az 5-11 évesek oltása is hamarosan megkezdődik. December 13-a után 2 millió vakcina érkezik a gyermekek számára, akiket Pfizerrel fognak majd oltani.

Az M1 Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnökének kijelentéséről kérdezte a minisztert, miszerint érdemes elgondolkozni a kötelező oltásról. Gulyás Gergely a kérdésre elmondta, a kormány pillanatnyi álláspontja nem változott, ez nemzeti hatáskörbe tartozik, ugyanakkor tiszteletben tartják az uniós javaslatokat is.

Az egyik kérdés a napi koronavírus adatok közlési rendjének – ezen belül is a lélegeztetőgépes adatközlés – keddi megváltoztatásáról szólt. “Az úgynevezett invazív lélegeztetés az, ami informatív olyan értelemben, hogy az életmentő beavatkozásnak az invazív lélegeztetés számít. Ennek van a kormány érvelése szerint információértéke. Egyértelműen az van életveszélyben, aki invazív lélegeztetésre szorul” – válaszolta Gulyás Gergely. Az adatközlés rendjét egyébként az NNK szakemberei határozzák meg – tette hozzá.

Kapcsolódó témák: #kormányinfó |
likeold
a fb oldalunkat