Hirdetés
Országos felmérés

Ismét felmérik az erdei fülesbagoly állományt

Fotó: Pitó Andor
Győr+
2022.01.22. 13:02

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Hirdetés

Ismételten megszervezi az MME a telelő erdei fülesbaglyok téli számolását és ebben a lakosság segítségét is kérik. Győr-Moson-Sopron megyében 2021 januárjában 969 erdei fülesbaglyot, 3 macskabaglyot , 1 kuvikot és 11 réti fülesbaglyot számoltak a felmérők.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2022-ben január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

Hirdetés

Az adatok rögzítésére és beküldésére két adatlapforma is elérhető, ezek a szükséges tájékoztatást is tartalmazzák:

Amint azt a rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat! Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen (amelyet alaposan átnézett!), az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat!

Kérik, hogy a baglyok számlálása közben tartsuk szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását!

Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal  (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni.

Egy-egy település, utca vagy kert megfigyelésével is lehet csatlakozni a programhoz. Bodor Ádám várja a bagolyfelmérők jelentkezését a bodoradam96@gmail.com email címen.


Forrás: mme.hu

Kapcsolódó témák: #állatvilág |
likeold
a fb oldalunkat