Varga Mihály:

Hosszú távon egy ország gazdaságát a vállalkozói attitűd és az innováció határozza meg

MTI Illusztráció: Varga Mihály Facebook oldala
2023.11.07. 08:07

Hosszú távon egy ország gazdasági lehetőségét a vállalkozói attitűd és az innováció határozza meg, a vállalkozói attitűdnek szakismeretre kell épülnie, de tartalmaznia kell a rátermettséget is. Ha ez megvan egy országban, egy nemzetben, akkor a hosszú távú kilátások pozitívak - mondta a pénzügyminiszter az MBH Befektetési Bank indulása alkalmából tartott fogadáson hétfőn Budapesten.

Varga Mihály rámutatott, hogy az innovációban a kormánynak és a kormányzati gazdaságpolitikának is szerepe van. “Hiszen ha inspiratívan állunk az innovatív kezdeményezésekhez, és ezt gazdaságpolitikai szempontból is ösztönözzük, akkor a piac és az állam összekapcsolása sokkal könnyebben megtörténhet” – fogalmazott a tárcavezető.

Varga Mihály úgy vélte, ebben kitűnő szereplő a magyarországi bankrendszer, amely a feladatát is teljesítve, összekapcsolja a piaci vállalkozói és innovációs folyamatokat az állami gazdaságpolitikával, így azok egymást erősítve tudnak hatni a gazdasági növekedésre.

Kiemelte, a magyar bankrendszer stabil és ezt a hitelminősítők is meg tudják erősíteni.

A miniszter szerint a különböző mutatók, nemzetközi összevetések is alátámasztják, hogy a magyar bankrendszer ellenállóképes a válságokkal szemben. Ilyen mutató a nemteljesítő hitelállomány tartósan 4 százalék alatti aránya, a bankszektor 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója, amely eléri a szabályozói minimum kétszeresét. A 139 százalékos nettó stabil forrásellátottsági ráta szintén messze a törvényben előírt 100 százalékos szint felett teljesít – jegyezte meg.

Varga Mihály hangsúlyozta: örömteli fejlemény, hogy az MBH és az OTP együttes aránya jóval felette van az országban működő külföldi bankok arányának. Reményei szerint a magyarországi bankpiac e két nagy szereplője el fog mozdulni a belső együttműködés irányába is.

A rendezvény kapcsán megjegyezte, újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az MBH története az MBH Befektetési Bank megalakulásával, amely fontos üzenet a hazai bankrendszer és az egész magyar gazdaság irányába.

“Furcsa időszakban” alakult meg ez a bank – mondta Varga Mihály, aki szerint az elmúlt 3-4 év történetét tekintve látható, hogy újabb és újabb olyan kihívások elé állt a magyar bankrendszer, amire korábban nem volt példa. Ilyen volt a koronavírusjárvány, majd az azt követő magas infláció, az energiaárak elszabadulása és az élelmiszerárak robbanásszerű változása. Ehhez járulnak hozzá a szomszédban zajló háború és a mostani közel-keleti helyzet következményei.

Az MBH Befektetési Bank megalakulásával a külső kihívásokra egy belső, lokális válasz születik – vélekedett a miniszter, aki egyúttal jelezte, ez a bankalapítás is a “saját lábra állás” fontos eleme.

Illusztráció: Varga Mihály Facebook oldala

Kapcsolódó témák: #bank | #bankszektor | #Varga Mihály |