Hirdetés
Kutatás

Hogyan alakul a nemek közötti egyenlőtlenség?

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.05.07. 18:35

A pandémia hatásával kapcsolatban pesszimista a lakosság. A magyarok csupán 4 százaléka gondolja úgy, hogy az egyenlőtlenségek csökkenni fognak a válság elcsitultával, szemben a lakosság kétharmadával, akik a pandémia előtti állapothoz való visszatérésre számítanak – derült ki az Ipsos multinacionális piackutató cég jelentéséből.

Hirdetés

Az Ipsos 28 országos nemzetközi kutatása szerint 5-ből 4 felnőtt egyetért azzal, hogy a nők és férfiak fizetése között különbség van. Abban már megoszlanak a hazai vélemények, hogy ennek csökkentése mennyire fontos jelenleg: az egyetértőknek csupán harmada szerint tartozik ez a legjelentősebb problémák közé.

Bár a probléma sürgőssége nem egyértelmű, más szempontból a lakosság nagyon is előre sorolja a megoldást. A magyarok kétharmada – nemtől függetlenül – egyetért azzal, hogy mindenkinek joga van tudni azt, hogy egy vele azonos feladatot végző kollégának mekkora a fizetése. Magyarország ebben az igényben élen jár, a 28 országot felölelő kutatásban 4. helyen van.

Emellett széleskörűen támogatott az az állítás is, hogy a nemek közötti fizetési egyenlőtlenség megszüntetése válasz egy valódi problémára. A magyar lakosság 54 százaléka ért egyet ezzel, bár jelentős a különbség a nők és a férfiak között – 60 és 48 százalék. A kutatásban résztvevő országok között a középmezőnyben vagyunk.

A témához szorosan kötődik és aktuális kérdés, hogy a COVID-19 okozta gazdasági visszaesésből való kilábalás során a gazdasági folyamatok hogyan hatnak ezekre az egyenlőtlenségekre. Ezzel kapcsolatban a magyar lakosságnak csupán 4 százaléka gondolja úgy, hogy az egyenlőtlenségek csökkenni fognak a válság elcsitultával, szemben a lakosság kétharmadával, akik a pandémia előtti állapothoz való visszatérésre számítanak. A kutatásban résztvevő többi 27 ország kontextusában ez meglehetősen pesszimista hozzáállásnak számít.

Arra a kérdésre, hogy vajon a nőket vagy a férfiakat érintette-e negatívabban a válság, a magyar lakosság többsége (69 százalék) inkább az azonos mértéket érzi reálisnak, míg 8-9 százalék érezte az egyik nemet rosszabb helyzetben.

Forrás: ipsos.com

Kapcsolódó témák: #egyenlőtlenség | #férfiak | #fizetés | #nők |
Hirdetés