Hiánypótló médiaszeminárium középiskolai tanároknak

Ihász Nóra Fotó: Pexels
2023.01.18. 20:43

A digitális világ által létrehozott új kérdésekről, problémákról, és ezek osztálytermi feldolgozásáról tartanak módszertani szemináriumot középiskolai tanároknak az ELTE Bölcsészettudományi Kar oktatói. A január 28-i foglalkozáson többek között olyan témák kerülnek terítékre, mint az álhírek, vagy mint a szelfikultúra. A pedagógusok jelentkezését január 26-ig várják. A vidéki résztvevőknek megtérítik utazási költségeiket.

Hirdetés

Az álhíreket – mint műfajt – úgy definiálhatjuk, mint nyilvánosan terjesztett, szándékosan megtévesztő információk. Különböző típusai a hamis vagy félrevezető információk széles spektrumán helyezhetők el. A félrevezető hírek létrehozása mögött például olyan motivációk és elfogultságok állhatnak, mint a profithajsza, a paródia, a provokáció, vagy a politikai hatáskeltés – olvashatjuk a Médiakutató című folyóiratban (XXIII. évf. 1. szám).

Óriási útravaló

Azt pedig, hogy mennyire vagyunk képesek megkülönböztetni a valódi és az álhíreket, többek között a digitális műveltségünk határozza meg. Minél jobban ismerjük a világhálóval és a közösségi médiával kapcsolatos alapfogalmakat, annál inkább képesek vagyunk beazonosítani a félrevezető információkat. Óriási útravaló lehet tehát a középiskolás diákoknak, ha tanáraiktól kézzelfogható ismereteket kapnak az álhírek mibenlétéről. És persze számos más olyan kérdésről és problémáról, amit a digitális világ kreált.

Ehhez természetesen a középiskolai pedagógusoknak is sok esetben új ismeretekkel és technikákkal kell felvértezniük magukat, amelyet például az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének soron következő – „Tények, vélekedések és hiedelmek a médiában” című – módszertani szemináriumán is megtehetnek. A műhelymunka során olyan előadókkal dolgozhatnak együtt, akik többek között a Bölcsészettudományi Karon tanuló, jövendő Mozgókép- és médiaismeret tanárokat is oktatják.

Témák, készségterületek

A foglalkozások során az alábbi témákra, illetve készségterületekre fognak kitérni:

– Mi az az „álhír”? (definíciók és definíciós problémák)

– Álhírek régen és most (történeti kitekintés)

– Mockumentary – Műfaj a valóság határán

– Osztálytermi vitafórum és a dezinformáció kérdése

– Tényellenőrzés

– Szelfikultúra, szcenírozott identitás, válogatott/javított énkép

Időpont: 2023. január 28. szombat, 10:00–16:00

Helyszín: ELTE Bölcsészettudományi Kar (Múzeum körút) – pontos helyszín még egyeztetés alatt

Jelentkezés e-mailben: Hammer Ferenc, [email protected]

Jelentkezési határidő: január 26.

A Facebook-esemény ide kattintva található.