Hankó Balázs: Idén 43 milliárd forint jut tudományos kutatások támogatására

MTI Fotó: MTI/Balázs Attila
2024.07.03. 07:01

Ebben az évben a tavalyi összeg több mint kétszeresét, 43 milliárd forintot fordítanak kutatási kiválóságok támogatására – jelezte a kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Hankó Balázs azt mondta, nemcsak épületekre, hanem kiváló kutatókra is szükség van, utóbbira garancia a 43 milliárdos támogatás, amelyet a nemzeti kutatási kiválósági programban, a nemzetközi pályázatokban, a kiváló kutatók Magyarországra vonzása érdekében, illetve az egyetemi kiválósági ösztöndíj-programokban lehet felhasználni.

„Megújuló infrastruktúra, kiváló magyar kutatók: ez a magyar modell, ami az egyetemek köré szervezve a magyar gazdaságot, a magyar szuverenitást erősíteni fogja” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az innovációs miniszter azt mondta, „nem kevesebbet szeretnénk elérni”, mint hogy 2030-ra Magyarország ott legyen Európa tíz legjobb innovátora között, és addigra legyenek Top 100-as egyetemeink a világban és Európában.

„Mindezt úgy, hogy az a magyar nemzet szuverenitását, gazdaságát erősítse és segítse” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy ebben kiemelt szerepet szánnak az egyetemeknek. Ezért indították útjára a Neumann János programot, amelyben kiemelten erősítik az egészségipart, a gyógyszeripart, a digitalizációs területet, és a zöld átállást az agráriumban úgy, hogy mindez Magyarország szuverenitását erősítse – fejtette ki a miniszter.

A Neumann János program egyik meghatározó pillére a science parkok fejlesztése. Az erre kiírt pályázatra 13 egyetem jelentkezett, köztük a Debreceni Egyetem, amelynek a science parkjában épült fel a most átadott pilot kutatólaboratórium.

Kapcsolódó témák: #egyetem | #fejlesztés | #innováció | #kutatás | #tudomány |