Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Gyorsítja a NAV a bűnüldözők munkáját

Fotó: Győr+ archívum
Győr+
2021.11.04. 14:32

A 2023. június 29-ig létrejövő fejlesztések a NAV adó-, jövedéki, felszámolási és végrehajtási, valamint bűnügyi tevékenységeihez kapcsolódnak. A projekt 9,331 milliárd forint európai uniós támogatással, összesen hat mérföldkőben és négy fő fejlesztési céllal valósul meg. Ezek a célok az ügyfélkapcsolati rendszerek fejlesztése, a kkv-szolgáltatások fejlesztése, az adatpiac és publikációs felület kialakítása, valamint a végrehajtási eljárások korszerűsítése.

A projekt harmadik mérföldköve 2021. szeptember 28-án lezárult és a mérföldkőben megvalósult a Bűnügyi Adatpiac és PEI Publikációs Felület kialakítása.

A Bűnügyi Adatpiac fejlesztés eredményeképpen a többszörös lekérdezések száma csökken, így a bűnügyi elemzők munkájának adminisztratív terhei is jelentősen mérséklődnek. A bonyolult, személyi és tárgyi összefonódásokkal bíró bűncselekményeknél nélkülözhetetlen az elkövetői kör kapcsolatrendszerének vizsgálata. A hálózatkutatási módszerek segítségével a nagyobb bűnszervezetek kapcsolati hálózatai is feltérképezhetővé válnak.

A NAV a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet szolgáló hazai rendszerek hatékonyságának nyomon követhetőségét szolgáló átfogó statisztikákat publikál. A bejelentések eredményességéről és az eredményességet előmozdító javaslatokról az érintetteket is tájékoztatja.

A jelenlegi ügyviteli folyamat felgyorsul, mivel a felület a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda (PEI) munkatársainak támogatást nyújt a kommunikációs feladatok ellátásához és biztosítja a felhasználók közötti kapcsolattartáshoz szükséges eszközöket is.

A fejlesztéssel megvalósult egy komplex lekérdezési lehetőségeket biztosító felület és egy könnyen használható adatvizualizációs felület, hogy az informatikai ismeretekkel nem rendelkező nyomozók, bűnügyi elemzők a komplex adathalmazokban rejlő kapcsolatokat egyszerűen és gyorsan azonosíthassák. Így az elemzők megfelelő időben, a megfelelő információkkal képesek támogatni a bűnüldözői és felderítő tevékenységet.

Kapcsolódó témák: #Nemzeti Adó- és Vámhivatal |