Időjárás

Gyorsan emelkedik a Velencei-tó vízszintje

Fotó: Rózsa Tamás
Győr+
2022.08.23. 07:18

Napról napra magasabb a vízállás, egyre több a víz a tóban.

A Velencei-tó hetek óta a korábbi évek minimuma alatti szinten tetőzött. A korábbi negatív rekord először július utolsó napjain dőlt meg, majd azóta tovább apadt a tó vízszintje, és a legalacsonyabb vízállást augusztus 19-én, pénteken mérték. Ekkor a Vízügy információi szerint 50 centire apadhatott a vízszint az agárdi vízmércénél. A térséget azonban épp ekkor érte el a közelgő zivatarok kifutószele, így elképzelhető, hogy a legalacsonyabb, 50 cm-es érték az automatáink szerinti 64 km/órás széllökésnek tudható be. A környező órákban a Vízügy 51 és 54 centiméteres szinteket mért.

Ez azonban mit sem von le annak a mérésnek az értékéből, miszerint augusztus 20-án a tó vízszintje már elérte az 59 centiméteres magasságot. Azóta ekörül ingadozik a vízszint, hétfő reggel szintén 59 centit mértek Agárdnál.

A térségben a Velencén elhelyezett csapadékmérő automata mérései szerint péntek óta 45 mm eső esett, így a tó vízgyűjtőjéről és a saját felületén is bőven érkezett utánpótlás. A csapadékos napok még nem értek véget, a napokban a vízszint további emelkedése várható.

A Hydroinfo előrejelzése szerint a keleti folyóink vízszintje stagnál, nyugaton viszont több folyónkon is emelkedés várható. Leginkább a Duna járhat jól, ami a vízállást illeti, akár másfél métert is emelkedhet a vízszint.

Kapcsolódó témák: #aszály | #Duna | #időjárás | #szárazság | #Velencei-tó | #vízszint |